Abonnementsartikel

Hoved og skaft er støbt ubrydeligt sammen på Stihls nye økse-serie, og dermed vender Stihl tilbage til stenaldermandens viden om den perfekte skaftning af en økse.

Med sine tre helt nyudviklede økser i specialstål med kunststofskaft bryder Stihl med århundreders traditionelle opfattelse af, hvordan en økse skal se ud, og hvordan den skal konstrueres. På en måde kan man endda sige, at Stihl med sine nye økser vender tilbage til stenalderen, hvor vores forfædre lod skaftet omslutte øksehovedet, som på den måde kunne kiles urokkeligt fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det giver flere fordele. For det første er sikkerheden helt i top, fordi øksehovedet er støbt fast og derfor aldrig går løs. For det andet kan man også i praksis bruge øksehovedets bagende som hammer. Det kan man også med traditionelle økser, men som regel med det resultat, at skafthullet i øksehovedet udvider sig med tiden, så skaftet går løs. Det sker ikke med den nye konstruktion, forklarer Rene Gjølander fra Stihl teknisk afdeling i Danmark i en pressemeddelelse.

Materialerne, der er anvendt i Stihls nye økser, er heller ikke traditionelle. Øksehovederne er smedet i det såkaldte C60-stål. Denne type stål indeholder mere kulstof end normalt stål og er derfor sværere at bearbejde. Til gengæld er stålet betydeligt hårdere og mere modstandsdygtigt i dagligt brug.

Skafterne er støbt i kunststoffet polyamid, der er forstærket med fiber. Det giver lettere skafter og et tyngdepunkt i øksen, som ligger nærmere hovedet end på en traditionel økse. Det giver mere effektive og ergonomisk korrekte arbejdsstillinger. Arbejdet går ganske enkelt nemmere, og man bliver ikke så træt, som når man arbejder med en lige så stor, men noget tungere økse.

Non-slip og non-stick

- Skaftet er belagt med en gribesikker "non-slip" belægning, der sikrer, at man ikke mister grebet, heller ikke selv om man arbejder længe med øksen. Omvendt med øksehovedet. Det er belagt med en glat "non-stick" belægning, der gør det lettere at drive øksen langt ind i træet og som samtidig modvirker, at hovedet sætter sig fast, fortæller Rene Gjølander.

Den første økse i Stihls nye serie er en let universal håndøkse med et hoved på 640 gram, som også er forsynet med en slids, der bruges til at trække søm ud med. Det gør øksen anvendelig til mange opgaver, lige fra afgrening, let brændehugning til professionelle nedbrydningsopgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den næste økse i serien er en 1.450 grams to-hånds økse, som egner sig til allround brug, både i skoven, i landbruget eller i haven. Med den kan man klare afgrening, fældning af mindre træer, brændehugning og lettere kløveopgaver.

Skal der kløves brænde for alvor, er den store 1.950 gram tunge flækøkse det rigtige værktøj. Den kan også bruges, hvis der skal drives kiler ind, for eksempel ved professionel træfældning eller kløvning af længere stykker træ.

De nye økser kan sammen med andre værktøjer og maskiner fra Stihl og Viking ses på udstillingen Have & Landskab i Slagelse i dagene 26. - 28. august.jf