Abonnementsartikel

Transport af vandbåren varme i jordslanger kan give et større varmetab, end man forestiller sig. På Karsten Winthers ejendom i det nordvestlige Himmerland har en forholdsvis billig isolering af varmeslangerne givet en besparelse på mindst 25 procent.

- Jeg var træt af at se på optøet jord og smeltet sne, hvor linjeføringen var. Så opstod idéen til at pakke slangerne ind i gulvisoleringsplader af flamingo, fortæller han.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Strækningen i jorden er 50 meter lang, slangerne har en udvendig diameter på 75 millimeter, og flamingo-pladerne er af størrelsen 100 x 90 x 10 centimeter.

En arbejdsweekend

Karsten Winther anslår, at han har brugt for cirka 2.500 kroner på isoleringsmaterialer og en weekend på at udføre arbejdet.

- Jeg har selv en lille gravemaskine, så det tog ikke lang tid, siger han og forklarer, at flamingopladerne er skåret op med en bordrundsav med et stykke på 15 centimeter til bund, to stykker på 18 centimeter til sider og resten til top.

- Der er lagt en plastsæk over alle samlingerne for at forhindre sand og jord i at falde ned til rørene. Slangerne har således ingen jordkontakt og ligger nu helt tørt, forklarer Karsten Winther og tilføjer, at isoleringen blev foretaget efter den første af de tre hårde og sammenlignelige vintre i årene 2009-2011.

- Effekten var ikke til at tage fejl af. Jeg anvender flis i de kolde måneder og træ i begge ender af sæsonen. Forbruget af begge dele faldt med mindst 25 procent. Huset er fra 1974 og uanset hvilke gode isoleringstiltag, jeg skulle finde på at lave, er jeg sikker på, at der ikke kan laves noget, der giver samme besparelse i brændsel i et hug. I hvert fald ikke med prisen taget i betragtning, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vand suger varme

En drænslange er lagt ned i bunden på halvdelen af forløbet for at sikre, at der ikke står vand i nærheden af slangerne. Vand er jo en glimrende varmeleder, som kan lede varmen væk fra slangerne, så ved denne foranstaltning har Karsten Winther også tænkt sig godt om.

- Efterfølgende har det været slut med at gå og kigge på optøet jord og smeltet sne der, hvor slangerne ligger, konkluderer han.