Abonnementsartikel

Hans Christian Mortensen er fritidslandmand og bor på en lille landejendom ved Fredericia. Her har han for nylig installeret et nyt flisfyr, og en ny flishugger har længe stået på ønskesedlen.

- Der er jo en Guds velsignelse af flishuggere på markedet, så jeg har kigget på adskillige maskiner fra både ind- og udland, fortæller Hans Christian Mortensen. Han afskrev hurtigt de kinesiske modeller og besluttede sig for at se nærmere på tre danske flishuggere - også selv om de var dyrere end de orientalske modeller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Glæden over en lav pris varer ikke så længe som ærgrelsen over en dårlig kvalitet, som man siger, lyder det filosofisk fra Hans Christian Mortensen.

Både hegn og skov

På Landsskuet i Herning forelskede han sig i en TP 200 fra Linddana i Tørring. Det er en flishugger, der kan sættes bag på traktorens trepunktsophæng.

- Jeg arbejder meget i hegn og skov, hvor der er store kroner på træerne, så jeg har brug for en stor tragt på flishuggeren, hvilket TP 200 har. Den store tragt kan i øvrigt klappes op ved transport, forklarer Hans Christian Mortensen. For at vise, hvad TP 200 kan, tilbød Linddana at sende en demo-maskine hjem til Hans Christian Mortensen og køre forskelligt træ igennem.

- Visse træer har lang bark, og det kan nogle flishuggere have svært ved at finddele. Men hvis flisen bliver for lang, stopper det mit flisfyr, og det er jeg ikke interesseret i.

Forskellige træer lå klar på gårdspladsen, da Carsten Sørensen fra Linddana stillede med en TP 200. Efter at have spændt flishuggeren bag på den gamle 105 hestes IH-traktor blev træerne et efter et sendt igennem maskinen, der var indstillet til at køre med et snit på 10 millimeter. Flishuggeren kan også stilles på 4, 6 og 8 millimeters snit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er meget imponeret over de aggressive indtræksvalser - alt bliver bare trukket ind i flishuggeren uden problemer, udbrød Hans Christian Mortensen. På et tidspunkt gik flishuggeren i stå, og det var ikke en fejl, men omdrejningsvagten, der slog fra.

- Det virker, som det skal. Flishuggeren er nemlig udstyret med en pilot, der stopper maskinen, hvis traktorens PTO ikke kan følge med. Når omdrejningerne kommer op igen, starter maskinen igen, forklarede Carsten Sørensen og tilføjede, at TP 200 er konstrueret til traktorer på 80 til 100 hestekræfter. Efter vel overstået flisning blev flisbunken nøje inspiceret af Hans Christian Mortensen. Han var især interesseret i at se, hvordan nålene fra grantræerne og flisen fra de langbarkede træer så ud. Og han blev ikke skuffet:

- Det er simpelthen ren stoker-slik, det her. De friske grannåle er snittet, de friske blade er snittet og der er kun få stykker af lang bark at finde i bunken, og stykkerne er ikke så lange, at de vil volde problemer i fyret, udbrød Hans Christian Mortensen efter at have gennemrodet flisbunken. Resultatet var så overbevisende, at en TP 200 straks blev bestilt og nu er på vej.