Abonnementsartikel

Sikkerheden har førsteprioritet, når en vindmølle i fortsat drift passerer 20-årsdagen. Derfor er det primært møllens strukturelle dele, som kontrolleres ekstra omhyggeligt ved det nye mølletjek. Det oplyser månedsmagasinet Naturlig Energi.

Den nye kontrol skal foretages hvert år efter, at møllen har passeret 20-årsdagen. Hensigten er at følge lovens krav, men primært at sikre, at ingen dele af en ældre vindmølle falder ned. Om selve møllen er i god stand er i denne sammenhæng ikke det primære.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknisk konsulent i Danmarks Vindmølleforening, Strange Skriver, oplyser, at den nye kontrol rent praktisk udformes som en ekstra tjek-liste for møllen, der skal følges ved service en gang årligt af det normale servicefirma. At alle punkter faktisk bliver undersøgt af servicefirmaet i henhold til firmaets kvalitetsstyringssystem, kontrolleres derefter af et af de selskaber, der sikrer, at ISO 9000-reglerne overholdes. Mølleejeren kan selv kontrollere, at den ekstra sikkerheds-kontrol er foretaget, fordi det skal fremgå af den servicerapport, servicefirmaet efterlader.