Abonnementsartikel

Krisen i Grækenland får flere danske turister til at tage sig af herreløse hunde. Det oplever man i foreningen "Græske Hunde", som formidler græske hunde til danskere. Foreningen får mellem 300-500 hunde til Danmark om året

- Vi ser folk, der kommer derned og i løbet af ganske få dage finder en hund, som de rigtig gerne vil gøre noget for. De kontakter os, og vi prøver at få hjælp til at få den til Danmark, så de kan adoptere den, siger hundeformidler Iben Stensgaard Gross til dr.dk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Smittet med mange sygdomme

Men Fødevarestyrelsen advarer ferierende danskere mod at tage en hund med hjem. Udenlandske hunde kan nemlig være smittet med mange sygdomme, uden man kan se det på dem.

En ny rapport, som DTU Veterinærinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen, viser, at der er risiko for, at man med gadehunden kan få en række meget alvorlige sygdomme med hjem, der kan smitte både andre hunde og os mennesker.

- Når man støder på en hund i udlandet med en tvivlsom eller ukendt baggrund, har man ikke en chance for at vide, hvad den render rundt med af smitsomme sygdomme. Mit bedste råd er, at man i stedet for at redde gadehunde eller herreløse dyr ét af gangen for eksempel donerer penge til lokale dyrevelfærdsorganisationer eller foreninger, så de får bedre muligheder for at hjælpe dyrene der, hvor de er, siger souschef i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

Stor risiko for infektion

I DTU's rapport fremhæves risikoen for følgende infektioner: Rævens dværgbændelorm, dirofilarier - en parasitisk orm i hunde, der også kan smitte til mennesker. Sygdommen er meget almindelig i Sydeuropa. Babesiose - en flåtbåren sygdom forårsaget af Babesia species. Det er en protozoinfektion som opformeres i de røde blodlegemer, der derved sprænges. Dette resulterer i en betændelsesreaktion, der blandt andet medfører skader i blodkarrenes vægge. Således opstår der mangel på røde blodlegemer med iltmangel i vævene til følge og således risiko for organskader. Leishmaniose, som forårsages af små flagellater, som overføres med "sandfluer". I enkelte områder af Grækenland, Italien og Spanien, er der påvist antistoffer mod Leichmania spp. hos mere end 50 procent af hundene.