Abonnementsartikel

En bjørneklo skal man ikke plukke med de bare næver. Det ved de fleste sikkert, men mon folk i al almindelighed er klar over, at man også skal vogte sig for at komme for tæt på den vilde pastinak, der blomstrer lige nu. Naturstyrelsen advarer mod den dekaorative plante, der kan give betydelige skader, hvis man kommer i kontakt med dens plantesaft. Giften minder i sin virkning om bjørnekloens - pastinakkens gift er dog mildere.

- I år har vi fået flere henvendelser fra folk, end vi plejer, der har brændt sig på pastinak. Og nu hvor sommeren er blevet fin og solrig, frygter vi endnu flere skader, når blandt andet børn leger ude med bare arme og ben, siger skovfoged Jens Nielsen fra Naturstyrelsen i Østsjælland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den vilde pastinak, som ikke skal forveksles med rodfrugten pastinak, er mere talrig end normalt på grund af den kølige sommer, og den er fristende at plukke lige nu, hvor dens skærme står helt gule, Hvis man vil plukke den, skal man have handsker på. Får man først saften på sig, skal man skal man vaske og tildække huden. De mest ubehagelige skader opstår nemlig, hvis direkte sollys rammer den giftpåvirkede hud.