Abonnementsartikel

Når man fodrer havens fugle, risikerer man samtidig at sprede frø fra en særdeles uvelkommen gæst i sin have.

Ved en række stikprøver har Fødevarestyrelsen nemlig fundet ulovlige mængder af frø fra den stærkt allergifremkaldende plante bynke-ambrosie i tre ud af 30 poser med fuglefoder. Stikprøverne kommer som en opfølgning på en tilsvarende kontrol i 2013, hvor der blev fundet bynke-ambrosie i fire ud af 30 prøver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det ser ud til, at billedet er lidt pænere, men det er stadig ikke godt nok, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand Nielsen i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsen, som fortsat vil holde øje med området, har bedt virksomhederne fjerne poserne med for højt indhold af bynke-ambrosie fra hylderne.

Længere vækstsæson

Klimavilkårene i Danmark har hidtil ikke været optimale for planten, men vækstsæsonen er blevet længere og er nu lang nok til, at planten hyppigere kan nå at blomstre og sætte spiredygtige frø. Det betyder, at planten vil kunne etablere sig herhjemme.

Bynke-ambrosie gror ligesom sin slægtning bynken langs veje og togbaner, på byggetomter og brakmarker.

Men pollen fra bynke-ambrosie er værre for allergierkere. På en skala fra 1-5, hvor 5 er det højeste, er bynke nummer 4, mens bynke-ambrosie er nummer 5, oplyser Astma-Allergi Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

12 procent udvikler allergi

Forskere mener, at pollen fra bynke-ambrosie er skyld i omkring halvdelen af de astma-anfald, som folk oplever, der hvor planten gror og spreder pollen. I områder, hvor planten indvandrer, har man registreret, at op mod 12 procent af befolkningen udvikler allergi over for pollen fra bynke-ambrosie.

Hvis man finder planten, anbefaler Astma-Allergi Danmark, at den rykkes den op og kommer den i en sæk til forbrænding - uanset hvor den findes. Hvis den bliver smidt i kompostbunken, kan den let sprede frøene. Husk at bruge handsker, for saft fra planten kan give allergiske reaktioner. Læs mere på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside, hvor der også en guide til genkendelse af bynke-ambrosie.