Konsekvenserne af brugen af de tidligere ellers så populære magnesium vindspærreoplader, MgO-pladerne, begynder nu for alvor at vise sig, hvor sager om fugtskader dukker op i forskellige medier. I tidsskriftet Ingeniøren går man så vidt som at kalde det for årtiers værste byggeskandale med baggrund i de enorme skadesomkostninger, det samlet løber op i - over en milliard kroner.
Problemet med MgO-pladerne er ifølge Byggeskadefonden, at pladerne suger fugt fra den udeluft, de ventileres af, når den relative luftfugtighed i vinterhalvåret er høj. Det betyder, at søm, skruer, beslag, profiler med videre af ikke-rustfrit metal, der er i kontakt med de opfugtede plader, nedbrydes af korrosion, og at træværk, der er i kontakt med de opfugtede plader, formentlig nedbrydes med videre af råd og svamp.
Det betyder modsat, at der ifølge Byggeskadefonden ikke har vist sig problemer med MgO-plader, der anvendes som underlag for isolering og puds og derfor ikke ventileres af udeluften.
Magnesiumpladerne er blevet solgt i landets byggemarkeder under navne som Powerboard, NPI MgO Windbreaker, Sto Ecoboard, Magrock, Megapan, Windcore Board, Skanboard M, Promat Mastershield og er siden 2010 brugt i stort omfang af tømrere og byggefirmaer.
Hvis man opdager, at huset er udført med Mg0-plader og de suger fugt, skal man anmelde skaden til forsikringsselskabet.
Forsikringsselskabernes holdning til problematikken forventes i stort omfang at afhænge af de konklusioner, Byggeskadefonden kommer frem til.
Byggeskadefonden undersøger løbende problemet og har med udgangen af juni 2015 registreret, at der er anvendt MgO-plader i cirka 100 nybyggerier og renoveringer af i alt cirka 15.000 boliger. Det er under 10 procent af de mulige 1.250 byggesager i perioden siden 2010.
Korrossion er mest alvorlig
Byggeskadefonden vurderer, at korrosionsproblemet på kort sigt er det alvorligste, og at korrosionen bliver afgørende for, hvornår det bliver nødvendigt at gribe ind med udbedringsarbejder på det enkelte byggeri.
Hvis det på det enkelte byggeri viser sig nødvendigt også at udskifte underlag, profiler m.v. af metal og underlag af træ, fordi metallet er korroderet, eller fordi træet har nået at opsuge magnesiumklorid-salte og derfor bliver fugtsugende, bliver udbedringsarbejder på disse byggerier meget dyrere, end hvis man kan nøjes med at udskifte pladerne. Disse processer kan derfor blive afgørende for rækkefølgen for, hvilke byggerier der først vil udbedres for derved at begrænse udbedringsomkostningerne.
Stadig på markedet
Enkelte MgO-plader er ifølge Ingeniøren stadig på markedet. Derfor bør man være særligt opmærksom på, hvilke vindspærreplader der anvendes, hvis man skal bygge et nyt hus eller have udført en ombygning.