Abonnementsartikel

Grovfoder til både køer og grise analyseres, og foderblandinger justeres, så indholdet er optimalt for besætningerne. Det er der ikke meget nyt i, men konceptet er knap så udbredt i hestebranchen, og det har den kun 23-årige jordbrugsteknolog Sidse Vangsted besluttet sig for at gøre noget ved.

- Jeg har etableret et hesterådgivningsfirma, Hesteviden Danmark ApS, hvor jeg tilbyder kundetilpasset foder til hestebedrifter, siger den unge jordbrugsteknolog med speciale i heste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder, at foderet er nøjagtigt tilpasset næringsbehovet ud fra det grovfoder, den enkelte bedrift råder over. Derudover har den ansvarlige for fodringen af staldens heste mulighed for at komme med konkrete ønsker til foderets indhold og dermed få skræddersyet hesteholdets helt eget foder, forklarer Sidse Vangsted

Hun mener, at minimum 75 procent af hestens daglige foderration bør bestå af grovfoder. Derfor er det vigtigt, at der tages højde for næringsindholdet i grovfoderet, når man vælger, hvad den resterende del af hestens foderration skal bestå af.

- Næringsindholdet i grovfoder kan variere meget fra mark til mark, da mange forskellige faktorer har indflydelse herpå som for eksempelgræstyper, management af marken og tidspunktet på året.

Økonomisk besparelse

Udbyttet ved at benytte kundetilpassede foderløsninger kan komme til udtryk på flere forskellige måder.

- Det kan for eksempel vise sig at være en økonomisk besparelse, da man undgår at tildele hestene mere, end de reelt set har brug for, fordi hestenes ernæring er nøje afstemt i foderplanerne, uddyber jordbrugsteknologen og tilføjer, at fejlkilder i fodringen i nogle bedrifter kan minimeres med kundetilpasset foder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desuden vil man på nogle hestebedrifter kunne spare tid på fodringen. Tid er penge - også i hestebranchen, siger Sidse Vangsted

Hesteviden Danmark tilbyder et gratis kundebesøg, hvor hesteholdet på den enkelte bedrift besigtiges for at få et bedre indblik i hestene sundhedsmæssige tilstand og deres fodringsbehov. Efter besøget vil Hesteviden Danmark udarbejde en opskrift på det ideelle foder til hesteholdet med kundens eventuelle ønsker i baghovedet og give et tilbud på foderet.