Abonnementsartikel

De tager sig af komposten, fjerner ukrudt og tager sikkert også dræbersnegle. Og så lægger de æg hver dag - høns er en genial opfindelse.

Sådan siger Dorthe Carlsen, der nu i et år har været den glade ejer af fire høns. Hønsene og hønsehuset var en gave i forbindelse med, at Dorthe Carlsen og gemalen Jens Nicolai Bagger fejrede kobberbryllup i 2014.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu siger jeg "mine høns", for det var mig, der ville have høns. Men min mand vil da gerne spise æggene, siger Dorthe Carlsen, der har en travl hverdag som chefredaktør på Midtjyske Medier, hvor hun styrer en håndfuld jyske dagblade.

Lette at passe

I det private liv i den lille landsby Gullev ved Bjerringbro finder Dorthe Carlsen stor glæde i sine høns. De fire amerikanere er lette at passe og næsten tamme.

- De er nemmere at passe end både hund og kat, siger hun, der ikke tidligere har haft høns, og hun tilføjer, at det har været nemt at komme i gang. En nabo med en større flok høns har hjulpet med råd, og det samme har internettet, der bugner af materiale om høns.

- Jeg har ikke haft høns før, men hønsene kræver faktisk kun et minimum af pasning: Rent vand og foder hver dag. Og så skal man huske at ordne hønsehuset en gang imellem. Sværere er det såmænd ikke, siger hun og tilføjer:

- Samtidigt er jeg lidt af et luksusmenneske. For mig er det luksus at kunne gå ud og hente friske æg i hønsehuset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Æg til overs

Dorthe Carlsen er mor til fem børn, hvoraf de to på 11 og 14 år stadig er hjemmeboende. Med gemalen Jens Nicolai tæller husstanden således fire personer.

- De lægger hver et æg om dagen, så det passer fint med vores behov. Der er endda lidt til overs. En skål med æg er oplagt som værtindegave, siger hun og pointerer, at flere af landsbyens 103 beboere har fået høns, efter at hønsene er rykket ind hos hende.

- Om det er mit eksempel eller om det bare ligger i tiden, at amatører og børnefamilier får høns, skal jeg ikke kloge i, men det er godt og lærerigt for vores børn, at der er høns i haven, tilføjer hun og anbefaler på det varmeste hønsehold.

Hønsene går i hele haven om vinteren, mens de bliver hegnet lidt mere ind om sommeren af hensyn til havens planter. Når hønsene færdes over et så forholdsvis stort areal, bliver gødningen ikke koncentreret og sur, hvilket ellers kan tiltrække rotter. Så den plage er Dorthe Carlsen sluppet for.

De fire høns skal ikke blive til flere, men kyllinger kunne nu være meget sjovt at have, så derfor pusler chefredaktøren med planer om at få besøg af en hane til næste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men man kan jo selvfølgelig også bare bytte sig til nogle befrugtede æg, siger Dorthe Carlsen.