Abonnementsartikel

Ved at købe energieffektive el-apparater kan man reducere sit elforbrug væsentligt. Ifølge Energistyrelsen er det ikke urealistisk at gå efter et forbrug på 1.000 kWh pr. person, hvis der er flere i husstanden. Hvis man bor alene, er 1.500 kWh et realistisk mål. Hvis man har elvarme, tæller den dog ikke med i regnskabet.

Her er nogle eksempler på, hvordan man tænker energieffektivt: Vælg bærbare computere eller tablets frem for stationære. Vælg en moderne cirkulationspumpe. Fyld vaskemaskine og opvaskemaskine helt op. Vask ved 20 eller 30 grader C. Brug tørresnoren frem for tørretumbleren. Sluk ældre udstyr på kontakten eller tilslut det en elspareskinne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Energistyrelsens hjemmeside kan man se, hvor meget strøm, de forskellige el-apparater i hjemmet forbruger.

Energimærket viser vej

EU's energimærke indeholder de oplysninger, man har brug for ved et energirigtigt valg af nye elektriske apparater. Energimærket fortæller også om vandforbrug, støjniveau med mere.

Skalaen på energimærket varierer fra produkttype til produkttype. For de fleste produkter går skalaen til A+++, for andre produkttyper er A den bedste klasse. Bedste klasse er dog altid markeret med en mørkegrøn pil. Hvis man er i tvivl om, hvilken energiklasse der er bedst, kan man altid gå efter den mørkegrønne pil.jf