Det kan være vanskeligt at skelne almindelige symptomer fra dem, der kommer fra et bid af en flåt. Men det skal et nyt, skandinavisk forskningsprojekt lave om på, og på Slagelse Sygehus skal de danske blodsugere undersøges.
- Projektet går ud på at finde ud af, om flåtbåtne sygdomme overhovedet findes. Og hvis de gør, skal vi finde ud af, hvordan vi bedst opdager dem, siger klinisk mikrobiolog Ram Dessau til dr.dk.
Projektet skal også undersøge, hvordan sygdommene kan forebygges og behandles.
Det bliver patienter fra Region Sjælland, som skal give blodprøver til den danske del af undersøgelserne af de flåtbårne sygdomme.
- Vi beder bare om en ekstra blodprøve, hvis vi mistænker, at personen er blevet syg af et flåtbid, fortæller mikrobiologen.
Nedbringe antallet af smittede
Risikoen for at blive syg af et flåtbid er forskellig fra skov til skov, og det skal forskningsprojektet også undersøge for at nedbringe antallet af smittede personer.
- Mere viden gør, at vi bedre kan forklare, hvor og hvornår der er risiko for at blive bidt af en flåt med sygdomme, siger Ram Dessau.
Forskere fra både Danmark, Sverige og Norge deltager i projektet, der har et budget på 65 millioner kroner.
Bid fra skovflåter er hvert år skyld i, at mindst 20.000 mennesker i Skandinavien rammes af infektioner.
Skovflåter overalt
At skovflåter kun holder til i skovene er kun en skrøne. Ifølge dr.dk findes flåterne overraskende mange steder som eksempelvis i parker, haver og på rastepladser.
- Risikoen er i princippet til stede overalt, så længe vi har dyr, der leverer flåterne til stedet, siger lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, Per Moestrup Jensen, til dr.dk.
-
Antallet af rådyr i Danmark er steget kraftigt de senere år, og det betyder bedre forhold for skovflåterne. De små blodsugere elsker områder med skygge og fugt, så bor man tæt på naturen er risikoen ekstra stor, siger Per Moestrup Jensen endvidere.
Forebyggelse af flåtbid
Skov og græsklædt vegetation er områder med mange flåter. Her bør man tage tøj og sko på, der dækker huden, særligt omkring fødder og ben. Tøj i lyse farver gør det lettere at se og dermed fjerne eventuelle flåter på tøjet.
Undersøg dig jævnligt for flåter og vær særligt opmærksom på de fugtige og varme steder på kroppen, hvilket vil sige nakke, lyskeregionen, armhuler, knæhase, bag øret og hovedbunden.
Få også gerne en anden person til at tjekke de steder på kroppen, hvor det er svært selv at se ordentligt efter, for eksempel på ryggen og i hovedbunden.
Hos børn skal man være særligt opmærksom på, at flåter kan sidde i hovedbunden og bag ørerne.