Abonnementsartikel

Væggelus er i stærk fremmarch i Danmark, fortæller skadedyrbekæmpelsesfirmaet Rentokil på sin hjemmeside.

På blot to år er Rentokils udrykninger til bekæmpelse af væggelus steget med over 50 procent. Et stigende antal udlandsrejser betyder, at vi får væggelusene med hjem i baggagen. Og de små skadedyr kender ikke forskel på hverken hostels eller 5-stjernede hoteller. Derfor anbefaler Rentokil, at man tjekker sit hotelværelse, så man ikke får en uønsket souvenir med hjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke dårlig hygiejne, der er årsagen til udbredelsen af væggelus i Danmark. Det er primært den generelle stigning i rejseaktivitet - både i form af ferier, storby-weekender og forretningsrejser. Og man ser samme tendens i hele den vestlige verden. Der skal ikke mere til, end at et par væggelus kommer med hjem i bagagen - for de små dyr formerer sig ekstremt hurtigt.

Væggelus overalt

- Mange tror, at væggelus kun findes på mere snuskede hoteller. Men væggelus findes overalt. Det er et skadedyr, som nemt breder sig og ofte kommer med i en kuffert. Har man først fået dem med hjem, kan de vandre fra rum til rum, og det kræver professionelle skadedyrsbekæmpere at komme af med dem. Derfor råder vi danskerne til at gøre det til en vane at tjekke deres hotelværelse for tegn på væggelus, fortæller Claus Schulz, teknisk chef i Rentokil.

Bider om natten

Væggelus er insekter, på størrelse med en kerne fra et æble. De lever lever af blod. De er nataktive og bider mennesker, typisk mens vi sover. Det er sjældent, man ser selve lusen, da den kun er aktiv om natten. De kan også overleve i flere måneder uden næring, hvor de gemmer sig i revner og sprækker. Så snart de registrerer vores ånde, vågner de op og kommer frem.

Nogle mennesker reagerer meget på biddene, mens andre kun mærker få eller ingen gener. Det er meget sjældent, at væggelus overfører sygdomme, men biddene kan være stærkt ubehagelige og fremkalde eksem.

Da væggelus er nat-aktive, er det sjældent man finder dem. Men man kan finde spor af væggelus i sengetøj, enten i form af små sorte pletter, som er deres ekskrementer, eller blodspor fra bid. Væggelusene findes ofte i madrassernes søm, oppe under kanten på sengen, ved natborde og hovedgærder på væggen eller hvor væggen møder gulvet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kufferten skal højt op

Rentokil anbefaler rejsende, at

hotelværelset tjekkes grundigt for spor efter væggelus, inden Opbevar helst kufferten højt og i god afstand til sengen og aldrig under sengen, understreger Rentokil.

Hvis der er spor efter væggelus, så bør man straks forlange et andet værelse. Er man uheldig alligevel og får væggelus med hjem, bør man tilkalde professionel hjælp med det samme. Man har ifølge Rentokil ingen chance for selv at bekæmpe dem effektivt.