Abonnementsartikel

Nu, hvor det er sæson for svampejagt, strømmer svampesamlerne ud i de danske skove, men en del svampejægere har ikke helt styr på reglerne.

I danske privatskove må man kun plukke de svampe, man kan nå fra skovstien. Men mange går helt ind i skoven og samler svampe, og det skaber frustration hos flere skovejere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan snart ikke gå en tur i sin skov uden at støde på nogen, der samler svampe. Her er simpelthen rippet for rørhatte, siger skoveejer Helle Samsø til dr.dk. Hun vil dog ikke sætte skilte med regler op i sin skov

- Det vil virke fjendsk over for skovgæsterne at plastre skoven til med skilte. Folk er jo velkomne til at gå her, så længe de bare respekterer reglerne, siger hun.

Betreten Verboten

I Sønderjylland er det ifølge dr.dk især de tyske skovgæster, der ikke kender reglerne og derfor i uvidenhed kommer til at tage svampe fra de danske privatskove.

I Tyskland skilter man flittigt med "Privat" og "Betreten Verboten", hvis der er tale om private skove og naturområder.

Direktøren i Dansk Skovforening, Jan Søndergaard, mener, at uvidenhed blandt samlere er den primære årsag til, at mange bryder reglerne. Han efterlyser derfor mere oplysning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bare med et minimum af vejledning kunne vi undgå mange af de konflikter, vi oplever derude. Og man kan sagtens oplyse om reglerne samtidig med, at man opfordrer gæsterne til at bruge naturen, siger Jan Søndergaard.

Han mener blandt andet, det er arrangørerne af svampeture, der skal oplyse samlerne om reglerne i privatskovene.