Abonnementsartikel

Svampe bør renses ude i skoven med kniv og børste og ikke under rindende vand hjemme i køkkenet. Det mener biolog Nick Leyssac fra Danmarks Naturfredningsforening. Han foreslår undgår, at jord, sand og mos fjernes, inden svampene er klar til køkkenbordet.

Rensning foregår med en kniv, hvor stokken med jord på skæres af, og rester af jord og sand kan børstes væk med en børste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Er nogle af svampene meget beskidte, kan man adskille helt rene og beskidte i mindre bøtter nede i svampekurven. De rene er ofte direkte klar til panden, når du kommer sulten hjem, forklarer biologen.

Selvom det virker oplagt at skylle sand og jord væk under vandhanen, så er det ifølge Nick Leyssac en dum ide:

- Svampe suger vand, så undgå at få dem i kontakt med vand, med mindre de er meget beskidte.

Slatten og gummiagtig

Hele svampe opbevaret i kurv, eller lagt ud i et viskestykke, kan holde sig et par dage i køleskabet. Rørhatte skal dog ikke stå for lang tid, ellers bliver de slatne og gummiagtige. Når svampene er rene, er de klar til at blive blancheret eller tørret.

- Hvis man vil have svampe til fryseren, så skal de blancheres. Det gøres ved at smide svampene på en pande og derefter lægge låg på. Så bliver svampene dampet i deres egen væske, forklarer Nick Leyssac.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når væsken er væk, smides svampene på en tallerken til afkøling og så i poser. Svampe svinder ind til fjerdedel, når de afkoges for vand.

Ved at trykke posen flad fylder svampene meget lidt i fryseren, og de er lige til at brække fra hinanden.

Egnet til tørring

Vil man tørre sine svampe, skal man være opmærksom på, at ikke alle svampe egner sig til dette. Især rørhatte, tragtkantarel og stor trompetsvamp egner sig til tørring.

Tørringen af svampe kan foregår i en åben ovn ved cirka 50 grader på varmluft. Ellers kan de tørres på en rist eller på køkkenrulle i vindueskarmen. Gerne hvor det lufter lidt. Er man til en mere hurtig og avanceret tørring, er det muligt at anskaffe sig en dehydrator, som er lavet til at tørre frugt og svampe.