Abonnementsartikel

Efterårets løvfald giver en masse ekstra arbejde, for mange steder skal bladene fejes, rives, samles og køres bort. Der er imidlertid hjælp at hente, for med en MultiOne minilæsser som basismaskine, maskinens teleskoparm og en kraftig løvsuger med seks meter lang sugeslange på seks tommer i diameter er det nemt at få fat i bladene og komme helt ind i hjørnerne. Både sugestyrken og beholderen er tilpasset de nordiske forhold, hvor blade og andet affald ofte er vådt, når det skal fjernes.

Løvsugeren er udviklet i Danmark i tæt samarbejde med brugerne. Det har medført et par ergonomiske finesser. Maskinen er for eksempel forsynet med en bærearm, der som en lille kranarm svinger med ud i sugeslangens arbejdsretning og bærer en stor del af slangens vægt. Løsningen er også genial, når man skal have slangen med ind over kirkegårdens mange hække, gelændere og andre forhindringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et andet resultat af brugernes indflydelse er selve håndtaget til at flytte sugeslangen/hovedet rundt med. Her har det vist sig, at den bedste komfort opnås ved at bruge skaftet fra en le. Det giver stor bevægelse og minimal belastning på brugeren. Umiddelbart lidt spøjst, men i grunden ganske logisk, når man tænker på, at skaftet er resultatet af flere hundrede års udvikling for at gøre det tunge arbejde i marken lettere.

Drives af hydraulik

Selve sugeren drives af minilæsserens hydraulik og er konstrueret, så den så at sige suger materialet ind gennem svinghjulets lameller. Det knuser blade, stængler osv., så opsamlingsbeholderen bliver pakket med komprimeret materiale, og derfor ikke skal tømmes så hyppigt. Beholderens runde form er valgt for at opnå maksimal kapacitet under opsamling og gør det nemt at tømme den efterfølgende. Den runde form forhindrer materialet i at sætte sig fast.