Abonnementsartikel

I hele oktober er der penge at hente i form af et forhøjet tilskud til solcellestrøm for nye ejere af solcellestrøm.

Men der er mange udbydere at vælge imellem, og derfor anbefaler Energitjenesten, at man går efter anerkendte mærker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oplysninger om de forskellige modeller og producenter kan findes på Google eller på Photons hjemmeside.

Det tyske forlag Photon har specialiseret sig i solenergi og har en database, hvor de fleste producenter af solcellemoduler kan findes.

Her kan man se, om de er nævnt i forbindelse med større projekter, og om fabrikken har repræsentation i EU.

Tilsvarende anlæg

Når anlægget skal sættes op, er det vigtigt, at det monteres af en montør med erfaring med solceller. Spørg montøren efter en referenceliste, så du selv kan tale med personer med tilsvarende anlæg.

Inverteren er anlæggets hjerte og dermed en af de dyrere komponenter. Energinet.dk har en positivliste over invertere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gamle solceller yder dårligere

Solceller ældes og taber ydelse med årene, eksempelvis 0,6 procent om året. De forskellige firmaer yder garantier for tabsprocenten. F.eks. 90 procent efter 12 år og 20 procent efter 25 år. Her er det vigtigt at se på datablade for såvel solceller som inverter og samtidigt forlange dokumentation for den forventede, årlige produktion, når der indhentes tilbud.Virkningsgraden for solceller og inverter bliver dårligere ved øget temperatur. Solceller er halvledere og deres data er opnået ved +25 grader C, selv om solcellens arbejdstemperatur ligger typisk i intervallet 45 - 80 grader C.

Ifølge Energitjenesten ligger de bedste solcellemoduler på 0,3 procents tab pr. grad over 25 grader, mens de ringere kan ligge op til 0,8 procents tab pr. grad over 25 grader. Man skal i øvrigt være opmærksom på, at sorte solcellemoduler bliver mere varme end moduler med lys baggrund og lyse rammer. Afstanden mellem solcellemoduler og inverter skal være så kort som mulig, idet jævnstrøm ikke har det godt med afstande. En god kabelinstallation bør ikke give et tab på mere end 1 procent, mens en dårlig kabelinstallation hurtigt kan komme op på 4 procent. Vejledende tykkelse af kabel er 4 kvadrat.

Taget belastes

Solcellernes ekstra vægt har betydning for tagkonstruktionen, så derfor foreslår Energitjenesten, at man bør snakke med både kommune og forsikringsselskab for at høre, om de har nogen indvendinger i forbindelse med køb af et solcelleanlæg.

EnergiTjenesten tilbyder uvildig og skræddersyet rådgivning om energibesparelser og vedvarende energi. EnergiTjenesten er landets eneste uvildige instans på området og er repræsenteret i alle Danmarks regioner med sekretariat i Aarhus.

EnergiTjenestens indsats er rettet mod de mindre energiforbrugere. Først og fremmest tilbyder EnergiTjenesten rådgivning til de danske husholdninger, men arbejdet rækker også ud til skoler, byggeri, erhverv og kommuner.jf