Abonnementsartikel

Her i oktober vil det være en god idé at investere i et solcelleanlæg. For det er nu, man kan søge om det høje tilskudsniveau på 1,02 kroner pr. solgt kWh. Det er 70 procent mere end det normale støtteniveau på 60 øre pr. kWh.

Samtidigt er priserne på selve solcellepanelerne faldet voldsome de senere år - et prisfald, som i øvrigt forventes at fortsætte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilskudspuljen er begrænset, men er ikke tømt endnu. Man kan søge om tilskud indtil den 31. oktober kl. 23.59 og forinden have indgået en købsaftale med en solcelleleverandør. Aftalen skal være betinget af at der opnås tilskud, så hvis man får afslag, er man ikke forpligtet til at købe anlægget.

10 procent af puljen er søgt

Tilskudspuljen på 40 MW er den hidtil største og antal ansøgninger kan følges på energinets hjemmeside, hvor der i disse dage er søgt knap 10 procent af puljen. Der er således stadig plads til nye ansøgninger, hvilket glæder Lars Bjerg, som er direktør for solcellefirmaet Viva Energi A/S.

- Vi er glade for, at puljen er så stor for de private boligejere, for puljen i foråret blev tømt allerede den første dag. Nu har alle en chance for at komme med, siger Lars Bjerg.

- De første tal fra energinet viser, at hver sjette solcellekøber har valgt Viva Energi som leverandør, hvilket vi naturligvis er meget tilfredse med. Folk kan dels lide trygheden i kraft af vores store erfaring, dels det, at vi helt unikt kan levere hybrid-solcelleanlæg med batterilager, fortsætter direktøren.

Den bedste investering

Netop hybrid-solcelleanlæg ser ud til at være den bedste investering på lang sigt. Ifølge Lars Bjerg giver det 40 procent bedre totaløkonomi, når omkostning til vedligehold og batteriskift er fratrukket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hybridanlægget har et batterilager, som kan gemme en del af dagens overskudsstrøm til natten. Om aftenen og natten løber strømmen så tilbage fra batterilageret og forsyner boligen med strøm. På den måde minimerer man købet af dyr strøm om natten og har mulighed for at blive selvforsynende med strøm en del af året. Selve batteribanken er normalt ikke større end en lille reol.

Tilskud til overskudsstrøm

Det nye, forhøjede tilskud gives til privatboliger, udlejningsejendomme, boligforeninger og fællesanlæg med en anlægseffekt på maksimalt 6 kW pr. bolig. Tilskuddet består af en forhøjet el-salgspris på anlæggets overskudsstrøm. Det betyder, at man de første 10 år kan få 1,02 kroner pr. solgt kilowatt time i stedet for markedsprisen, som er 20-40 øre, ifølge Viva Energi. Samtidig er ens eget forbrug af solcellestrømmen både skatte- og afgiftsfri.

Med tilskudsordningen ligger forrentningen af et solcelleanlæg typisk omkring 9-11 procent om året, hvilket for de fleste er noget bedre end at sætte pengene i banken, oplyser Viva Energi.

Tilskudspuljen lukker den 31. oktober klokken 23.59. Men til foråret kommer der ifølge Viva Energi en ny pulje med et lavere støtteniveau på 0,88 kroner pr. solgt kWh, men denne pulje er 10 gange mindre end den nuværende.

Håndværkerfradrag kan benyttes

I stedet for tilskuddet kan man også vælge at benytte håndværkerfradraget under boligjob-ordningen. Det betyder at man kan spare typisk 8.000 kroner netto for et 6 kW-anlæg.