Abonnementsartikel

Professionelle brugere i kommunernes grønne afdelinger, anlægsgartnere og private haveejere, der vil have det bedste. Det er dén målgruppe, den nye FSA 90 batteri-græstrimmer fra Stihl er udviklet til. Lav vægt, minimal støj og solid konstruktion gør FSA 90 til det rigtige valg til hårdt dagligt brug. Ikke kun ved plejehjem, hospitaler og i andre støjfølsomme områder, men alle steder hvor hensynet til omgivelserne og brugerens arbejdsmiljø er i fokus.

- Støjniveauet er så lavt, at man kan arbejde med FSA 90 uden høreværn. Det betyder meget i det daglige, både for brugeren og for omgivelserne. Lige så vigtigt er det, at brugeren helt undgår de skadelige udstødningsgasser, der altid er en risiko, når man arbejder med benzindrevne have/park maskiner, siger produktchef Niclas Zetterberg fra Stihl i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor komfort

Arbejdet med græstrimmeren lettes af det justerbare tohånds-greb med indbygget Ecospeed regulering. Det brede styr giver brugeren fuld kontrol over maskinen og gør arbejdet mindre trættende. Ligeledes er balancen i maskinen optimal, idet batteriet ligger i toppen og EC-motoren i bunden.

- Placeringen af motoren direkte over kniven eller trimmerhovedet betyder også, at man undgår at overføre trækkraften fra maskinens ene ende til den anden, som man jo skal på benzinmaskiner. Det giver FSA 90 en bedre ydelse, lang holdbarhed og samtidig et lavt vibrationsniveau, forklarer Niclas Zetterberg.

Trinløs regulering

Motoren i FSA 90 er en vedligeholdelsesfri EC-motor med permanente magneter i rotoren og derfor uden kul eller børster. Motoren reguleres trinløst via Ecospeed-funktionen, som fastholder motorens trækkraft uanset omdrejningstallet. Her kan en benzinmotor ikke være med.

- Bruges maskinen professionelt giver batteri-driften også en økonomisk besparelse på langt sigt, fordi opladning med strøm fra stikkontakten er billigere end brændstoffet til en benzinmotor, påpeger Niclas Zetterberg.

Ligesom de øvrige maskiner i Stihls have/park program kan FSA 90 arbejde på alle batterier i Stihls batterisystem. En trimmer kræver imidlertid temmelig megen kraft for at kunne arbejde effektivt. Derfor anbefaler Niclas Zetterberg, at man til lejlighedsvis brug vælger et relativt stort batteri, for eksempel det nye AP 300 lithium-ion batteri. Det giver 30 minutters driftstid med AutoCut trimmerhovedet og noget længere med den nye dobbeltkniv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Effektivt arbejde

- Ladetiden for AR 300-batteriet til fuld kapacitet er 35 minutter med den store AL 500 lader. I praksis er batteriet dog sjældent helt afladet, når man skifter, så den normale ladetid vil være omkring 25 minutter. Det betyder, at man kan arbejde effektivt og uden stop ved at skifte mellem to AR 300-batterier, hvor det ene sidder i trimmeren og det andet i laderen, siger Niclas Zetterberg.

Bruges FSA 90 professionelt, er den bedste løsning at anvende det nye rygbårne batteri AP 3000, der øger driftstiden til 220 minutters arbejde med dobbeltkniv. To AR 3000-batterier giver tilstrækkelig kapacitet til en hel arbejdsdag, hvorefter det bare er at sætte batterierne til opladning, når det er fyraften. Stihs batterisystem kan anvendes til de øvrige batteridrevne have / parkmaskiner i Stihls sortiment. Derfor sælges den nye FSA 90 trimmer uden batteri, mens der som standard medfølger en dobbelt skuldersele og en ny, bred beskyttelsesbøjle, der sørger for at kniven ikke kommer for tæt på buske, træer eller sten.