Nu behøver danske ænder ikke længere at blive fragtet ud af landet for at blive slagtet. De kan nøjes med at blive sat af i Struer, hvor slagteriet Dansk And netop er blevet godkendt af Fødevarestyrelsen.
- Det er en drøm, der går i opfyldelse, siger Dansk Ands direktør Martin Daasbjerg, som selv driver en andefarm med økologiske ænder ved Vinderup i Vestjylland.
Sammen med sine kolleger i Dansk And har han gennem de seneste otte år måttet sende sine dyr hundredvis af kilometer til slagtning i Tyskland, Holland og Polen.
- Den lange transport har gennem årene været en torn i øjet på os, siger Martin Daasbjerg.
Andeslagteriet er rykket ind i et tidligere slagteri i Struer, hvor 36 ansatte står klar til at slagte ænder.
- Kapaciteten på anlægget er 40.000 ænder på en almindelig arbejdsdag, men det er ikke meningen, at vi skal udnytte kapaciteten fuldt ud. Vi vil køre stille og roligt, fortæller Martin Daasbjerg.
Den årlige produktion af økologiske ænder kan ved fuld drift ligge på cirka 900.000.
- Det lyder af mange, men det danske marked aftager omkring 11.000 ton andekød om året, hvilket svarer til fire millioner ænder, siger Martin Daasbjerg.