Abonnementsartikel

Et nyt lovforslag om lavere afregningspriser på strøm fra husstandsvindmøller blev den 21. oktober fremsat af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Forslaget indebærer blandt andet en nedsættelse af afregningsprisen gældende for vindmøller opstillet efter den 20. november 2012 fra 2,50 kroner pr. kWh til 2,12 kroner pr. kWh for vindmøller op til 10 kW og fra 1,50 kroner pr. kWh til 1,32 kroner pr. kWh for vindmøller over 10 kW. Støtteordningen skal ydermere aftrappes over 12 år i stedet for de nuværende 20 år, hvis lovforslaget vedtages.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Forslaget vil i givet fald gælde fra 1. januar 2016, men ansøgninger om støtte, som Energinet.dk har modtaget før den 21. oktober 2015 bliver ikke berørt, oplyser Energinet.dk.

Lovforslaget omhandler alle ansøgninger, som Energinet.dk modtager den 21. oktober 2015 eller derefter.

Overgangsregel

Desuden indeholder lovforslaget en overgangsregel, der betyder, at tilsagn om støtte ydet inden den 31. december 2015 på baggrund af en ansøgning modtaget af Energinet.dk den 21. oktober eller senere nedreguleres til 212 øre pr. kWh for husstandsvindmøller med en kapacitet på til og med 10 kW, og til 132 øre pr. kWh for husstandsvindmøller med en kapacitet på over 10 kW og højst 25 kW.

Lovforslaget er sendt til høring og skal førstebehandles i Folketinget den 12. november.

Rødt lys til grøn energi

Regeringens lovforslag om at nedsætte tilskuddet til strøm fra husstandsvindmøller er kommet i strid modvind i vindmøllebranchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Rødt lys til grøn energi!" lyder det således fra Viborgfirmaet Cirkel Energi, der har specialiseret sig i blandt andet husstandsvindmøller.

- Bliver loven vedtaget, vil den gøre det væsentligt mindre fordelagtigt at investere i grøn, vedvarende energi fra husstandsmøller og dermed slå en branche ihjel, fastslår Cirkel Energi og tilføjer, at investering i en hustandsvindmølle skaber flere penge i lokalområderne og fastholder på denne måde arbejdspladser lokalt.

Afvikling af vedvarende energi

I Give sidder Knud Hyldahl fra Eocycle Denmark og ærgrer sig over lovforslaget. Han importerer den canadiske Eocycle vindmølle, og han mener, at særlig Udkantsdanmark vil blive ramt af lovforslaget:

- Så sluttede det eventyr for folk i den rådne banan. Slut for Thy Møllen og de andre danske producenter, Solid Vind Power Ringkøbing samt HSWIND i Randers samt vingeproducenten Olsen Wings i Odder og Mita-Teknik i Rødkærsbro, skriver Knud Hyldahl i en mail til Fritidsmarkedet.

Ser lyst på fremtiden

Kurt Østergaard, direktør i vindmøllefirmaet KVA Vind A/S, har et anderledes syn på sagen og mener, at der stadig vil være mange fordele ved at være mølleejer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det er selvfølgelig en voldsom ændring, og jeg skal da også være ærlig og sige, at vi har været nødt til at foretage tilpasninger. Men det skyldes først og fremmest den store usikkerhed, som rammer hele markedet, hver gang der sker ændringer i tilskudsreglerne, siger Kurt Østergaard, hvis firma producerer og markedsfører en af de husstandsvindmøller på under 10 kW, som bliver ramt af den varslede lovændring.

Han mener, at det sig først og fremmest drejer sig om at få markedet til at erkende, at en husstandsvindmølle først og fremmest skal bruges til at dække husstandens eget forbrug af strøm.

- Hvis man tager udgangspunkt i, hvor meget man kan spare ved selv at producere strøm til eget forbrug, i stedet for hvor meget man kan tjene ved at sælge det man producerer, gør man sin beslutning uafhængig af politikerne, lyder konklusionen fra Kurt Østergaard.