Abonnementsartikel

Den fynske fabrikant Henning Elkær udstiller traditionen tro sine hegns- og hækklippere på verdens største messe for landbrugsmaskiner, Agritechnica, og i år viser den driftige fynbo en gigantisk hegnssav på den tyske messe.

- Vi har ikke set noget, der er større, så det må være Europas største, siger Henning Elkær om kæmpesaven, HS 3800. Med sine fem klinger på hver 800 millimeter har den en arbejdsbredde på 3,80 meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammen med nogle af sine folk har han kørt en blokvogn med maskiner og en enkelt teleskoplæsser ned til Agritechnica Hannover, hvor et bredt udvalg af redskaber fra Elkær Maskiner skal vises.

Henning Elkær satser stort på at være med på messer og udstillinger, fordi det er her, at forhandlere og importører fra hele verden får øje på hans maskiner.

Med på de store messer

- Vi har ikke noget stort salgsapparat, men til gengæld er vi hver gang med på de store messer som Agritechnica og vores egen Agromek. Her kommer forhandlere og importører og vil sælge vores maskiner, fortæller Henning Elkær og tilføjer, at eksporten af de danske redskaber er betydelig.

- Vi sælger til 16 forskellige lande, herunder så langt væk som New Zealand og Canada, men vores største marked er Tyskland. Flere østeuropæiske lande har også fået øjnene op for vores produkter, siger han.

Udvikling i værkstedet

Den selvlærte maskinfabrikant begyndte i det små med at fremstille brændemaskiner og specialmaskiner på bestilling, men med årene har han specialiseret sig hegns- og hækklippere samt specialmaskiner til økologisk frugtavl, og der udvikles på livet løs på værkstedet i det nedlagte mejeri i landsbyen Herrested på Østfyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hegnsklippere er også udviklet til havetraktorer, og her er den mindste model Termit HS 1300. Den har en arbejdsbredde på 1,3 meter og vejer kun 30 kg. Den er monteret på en Husqvarna, som er indkøbt specielt til udvikling af hegnsklipperen. En større model, HK 1600, skal i øvrigt snart introduceres på markedet.

Henning Elkær har traktorer i mange størrelser for at kunne udvikle redskaber, der passer til de forskellige fabrikater.

- Vi er jo nødt til at afprøve redskaberne under realistiske forhold. Derfor har vi også plantet forskellige hække og frugttræer i plantagen bag ved værkstedet. Her afprøver vi redskaberne, og kunderne kan også prøve vores maskiner i demomarken, forklarer Henning Elkær.

Delene til de forskellige redskaber produceres af underleverandører i lokalområdet og samles i værkstedet på Elkær Maskiner. Redskaberne er således 100 procent danske.

Udviklingsafdelingen i Elkær Maskiner består af chefen selv samt medarbejderne på værkstedet, herunder Henning Elkærs søn Kenneth.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi går og snakker om, hvad vi kan finde på, og så laver vi det. Andre gange er det kunderne, der kommer med gode idéer, som vi afprøver, siger Henning Elkær, hvis virksomhed er 35 år gammel og har otte ansatte.