Abonnementsartikel

Den svenske fabrik Dorotea Mekaniska har specialiseret sig i multimaskiner, der kan færdes i bløde områder, hvor "normale" maskiner er chanceløse - både på jorden og i vandet.

Nu har svenskerne sendt en ny model på gaden. Som sin forgænger hedder den Truxor, og af udseende er der stort set ingen forskel på de to maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fornyelsen ligger i motorrummet, hvor den nye Truxor 5045 har fået 50 procent flere hestekræfter end forgængeren Truxor 5000. Og den maksimale hydraulik-kapacitet på 50 liter i minuttet ved 150 bar er forøget til 60 liter ved 200 bar. Det giver 22,2 hk på hydraulikken mod tidligere 16,6 hk.

Specielt udluftningssystem

- Normalt vil en større motor og mere hydraulik-power medføre en højere vægt på hele fartøjet. Men den nye model har en egenvægt på 1.400 kg lige som sin forgænger. Truxor-konstruktørerne har nemlig reduceret hydrauliktankens kapacitet fra 53 til blot 19 liter. Det er muligt, fordi Truxor 5045 er udstyret med et specielt udluftningssystem, så hydraulikolien ikke bliver varm, forklarer direktør Lennart Ahlefeldt-Laurvig hos den danske Truxor-importør, Special Maskiner A/S.

Lavt marktryk

Egenvægten på blot 1400 kg giver den svenske amfibie-redskabsbærer et særdeles lavt marktryk. Foruden at kunne klare sig optimalt søværts, bliver Truxor dermed også i stand til blandt andet at klippe på land i bløde områder, hvor andre maskiner ikke kan køre.

- Der er jo mange bløde landbrugsarealer, der skal klippes for at udløse hektarstøtte. Der er Truxor en oplagt mulighed. Samtidig tester vi i øjeblikket en ny kniv for fabrikken med en speciel opbygning af knivbjælken. Kniven har en klippebredde på 2,2 meter, og på trods af den kraftige konstruktion, er vægten lav. Den er udstyret med påkørselssikring til begge sider og bagud, så den simpelthen viger, hvis den møder forhindringer, fortæller Lennart Ahlefeldt-Laurvig.

Entreprenør Dan Jørgensen fra Slangerup har haft prototypen af den nye kniv i front af sin Truxor til klipning i flere søer ved Nyborg. Han driver Entreprenør og Anlæg Dan Jørgensen A/S og har mange års erfaring med gravearbejde og grøn vedligeholdelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi roder mere og mere med naturpleje, og Truxor-redskabsbæreren giver os en klar fordel med mulighed for at lave alt mellem land og vand. Den kan jo både sejle og køre. Og vi skal lave noget, som andre ikke kan tilbyde. Foruden Truxor'en har jeg derfor også bæltetraktorer, så jeg kan fjerne det afklippede materiale fra vådområderne. En rundballepresser med ballonhjul er også på maskinlisten, fortæller Dan Jørgensen.

Godt samarbejde

Den sjællandske entreprenør har et godt samarbejde med den danske Truxor-importør, Special Maskiner A/S, og med fabrikken i Sverige.

- Jeg har testet nogle ting, hvor min opgave har været at finde frem til eventuelle ulemper ved grejet, så konstruktørerne på fabrikken kan fjerne dem, inden den egentlige produktion går i gang, siger Dan Jørgensen og fortsætter:

- Den nyudviklede kniv klipper problemfrit tagrør, græs og siv både over og under vand. I forhold til forgængeren har den omkring dobbelt effekt, så der sker virkelig noget, når jeg begynder at klippe rundt i kanten af en sø, forklarer Dan Jørgensen og tilføjer, at han selv modificerer udstyr til Truxor-maskinerne.

- Jeg laver løbende udstyr, som man ikke kan købe, men som jeg kan se en fordel i. Blandt andet har jeg forlænget en standard-klipper til Truxor og kan både klippe 3,5 meter i dybden og fire meter i bredden. Det er blandt andet godt til fiskesøer, som derefter kan bruges flere måneder om året, siger Dan Jørgensen.