Abonnementsartikel

Godt 30 maskinhandlere fra hele landet tilbragte for nylig en dag i skoven med virksomheden bag TP flishuggere, Linddana. Arrangementet blev afhold i nærheden af Give, i et stykke skov, der er ejet af Linddanas grundlægger, Svend Lind.

I løbet af dagen var der lejlighed til at se hovedparten af Linddanas linje af TP-flishuggere i aktion, og der var især fokus på to nye modeller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Robert Eriksen, der er udviklingschef hos Linddana, kunne præsentere to nyheder i Linddanas serie af mobile flishugger, nemlig TP 235 mobile og TP 275 mobile. Det er begge to store maskiner, der kan tage træ med en diameter på op til henholdsvis 235 millimeter og 275 millimeter.

Større fleksibilitet

TP 235 kan som tilvalg fås monteret på en drejekrans, der betyder, at flishuggeren kan rotere op til 92 grader til hver side og dermed øger maskinens fleksibilitet og anvendelighed.

En anden maskine, der tiltrak sig en del opmærksomhed, var en opdateret version af TP 175 mobile. Denne model blev lanceret i 2013, og nu har Linddana videreudviklet den, så den nu fås med klapbar indføringstragt og et højdejusterbart udkasterrør.

Den klapbare tragt er lidt bredere og dens mere åbne udformning giver et godt udsyn ind mod valserne, og samtidig kan det ifølge Linddana også have den fordel, at træer med drilske sidegrene har lettere ved at komme ind.

Lidt kortere

- Samtidig gør den klapbare tragt maskinen lidt kortere under såvel transport som opbevaring, hvilket jo kan have flere praktiske fordele, forklarer Linddanas salgsschef, Henrik Bendix Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En åbenlys fordel ved det justerbare udkasterrør, er at flishuggeren nu kan indstilles til at blæse det direkte over i for eksempel en trailer. Endnu en fordel ved det højdejusterbare udkasterrør, som blev fremhævet af folkene fra Linddana, var at røret kan sænkes til "parkeringsposition", sådan at maskinen en højde på kun 1.750 millimeter. Det gør det nu nemt at opbevare flishuggeren for eksempel i en almindelig garage.

TP 175 mobile - og flere andre mobile TP-modeller har en vægt på under 750 kg, hvilket betyder at flishuggeren må trækkes af en almindelig personbil og kun kræver, at føreren af bilen har et almindeligt, lille kørekort. Det har ifølge salgschefen ramt et behov i markedet.

- Blandt mange anlægsgartnere og udlejningsvirksomheder oplever vi, at det er meget vigtigt med den lave vægt, fortæller Henrik Bendix Nielsen.

Også Linddanas linje af PTO-monterede flishuggere blev gennemgået og demonstreret. Som det sidste praktiske element på dagen var der demonstration af den store TP 320 PTO med kran, samt TP 230 Greenline, der er en samlet løsning med en flishugger og højtipvogn.

Den fremviste model af TP 230 Greenline var desuden udstyret med skovspil, der kan monteres som ekstraudstyr.