Abonnementsartikel

I villakvarterer og sommerhusområder generes mange af røg fra Danmarks 750.000 brændeovne. En dansk skorstensfejer, Morten Bjørklund, har med opfindelsen BlueChimney udviklet løsningen på problemet til glæde for sundheden og miljøet, både inde og ude.

- Jeg var kaldt ud til en røgklagesag, hvor naboer følte sig generet af røgen fra en brændeovn. Sagen var gået i hårdknude og jeg var overbevist om, at man kunne finde en teknisk løsning på problemet, så jeg gik gang med at udvikle BlueChimney med bistand fra Teknologisk Institut og DTU, Danmarks Tekniske Universitet, fortæller Morten Bjørklund, der driver en skorstensfejer-virksomhed i Fredensborg, hvor han sammen med sine svende fejer cirka 6.000 skorstene.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Forkert dimensionering

Årsagen til røgproblemerne kan være mange, men skyldes ofte, at skorstenene er mindre end fem meter høj eller, at der er en forkert dimensionering af skorstenen i forhold til brændeovnen. Dette giver manglende træk i skorstenen, særligt når skorstenen er kold. Når der mangler træk i skorstenen, tilføres der ikke tilstrækkeligt ilt til forbrændingen, og det giver meget røg og sod.

BlueChimney monteres på skorstenen og skaber et tilstrækkeligt sug samtidig med, at den sender røgen højere op i luften og desuden opblander røgen med udendørsluft. Sammen med den renere forbrænding i brændeovnen reduceres røggenerne ude markant. Ved at fjerne problemerne med utilstrækkelig træk kan man reducere partikeludledningen med mere end 50 procent.

Det forbedrede træk i skorstenen gør, at det er nemt at tænde op samtidig med, at lågen til brændeovnen kan lukkes med det samme, så man undgår røg i stuen.

Den professionelle løsning

- At opfinde en røgsuger, der kan tåle vejrliget året rundt på toppen af skorstenen og samtidig tåle varmen fra røgen, kræver, at både konstruktion, komponenter og materialer er af topkvalitet. I forbindelse med udviklingen af røgsugeren var det meget vigtigt for mig, at BlueChimney blev den professionelle løsning, der lever op til mine faglige standarder som skorstensfejer. Derfor yder vi også tre års garanti på produktet, siger han og tilføjer:

- Derfor sælges BlueChimney også kun gennem skorstensfejere og pejsecentre. Vi lægger vægt på, at det skal være den professionelle løsning, der kun kan købes der, hvor kunder også kan få rådgivning og hjælp til montering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Patenteret konstruktion

BlueChimney er en patenteret lille "hætte" med en diameter på 27 centimeter og en højde på kun 28 centimeter, der hverken skæmmer hus eller skorsten.

Den er monteret med med en lavspændingsmotor på 24 volt, der driver ventilatoren. BlueChimney er let at montere. Der ydes tre års garanti på BlueChimney, der er patenteret.