Med et tryk på blot 170 gram pr. kvadratcentimeter skal den nye bælte-udgave af sidste års A75-minilæsser fra Norcar imponere anlægsgartnerne og andre med behov for en letvægter.
- Det er en minilæsser på larvefødder. Det er en lille, let maskine, som kan arbejde i svært terræn, fordi den har en enorm trækkraft, og derfor kan den bruges både til anlægs- og byggearbejde, siger adm. direktør hos Norcar i Danmark, Stig Nielsen, der både har været på Langesømessen, på Have & Landskab samt i Norge for fremvise Norcars nyeste skud på minilæsser-stammen, A75 4T.
Den nye 4T-udgave er på bælter og er baseret på A75-platformen, der blev præsenteret på sidste års Agromek. Netop bælterne er jokeren, der skal udvide markedet for maskinen, der ifølge Stig Nielsen inkluderer anlægsgartnere, der gerne vil mindske aftrykket under arbejdet.
Skåner omgivelserne
- Hvis man skal lave en ny græsplæne, så skal man være så skånsom som muligt, så man ikke trykker luften ud af jorden. Selv om maskinen er på larvefødder, så skåner den virkelig omgivelserne. Den vejer 1.600 kg, men fordi den er på bælter, svarer det til, at den afgiver et tryk på 170 gram pr. kvadratcentimeter. Når vi fortæller folk det, er der flere, der tror, at vi siger det for sjov, men den er god nok. Den trykker næsten ikke jorden, siger Stig Nielsen.
Ifølge Norcar-direktøren kan maskinen nu også gøre sig på byggepladser.
- Den kan bruges på byggepladser hvor der er et behov for planeringsarbejde, og hvor det er vigtigt, at maskinerne er små. Den vejer 1.600 kg, men den kan løfte hele 1500 kg og trække 2,4 ton, og vi tror på, at der er et behov for den, siger Stig Nielsen.
Engelsk projekt
For seks måneder siden overtog Norcar bælte-projektet fra en engelsk virksomhed, som ikke selv kunne få det i mål. Og Stig Nielsen kunne hurtigt se mulighederne.
- Jeg tænkte "ja, hvorfor ikke", da jeg blev præsenteret for ideen, for jeg kan se mulighederne i mange ting. Men at vi tog projektet ind betød også, at andre projekter måtte sættes på standby under udviklingen - sådan er det. Og det var da også et tricky projekt, fordi maskinen skulle CE-godkendes. Vi har brugt 6000 arbejdstimer på den, og vores konstruktører har haft frie hænder i udviklingen, hvor vi har haft stort fokus på både ergonomien, og at der er et godt udsyn fra kabinen, så de blinde vinkler er minimeret, siger Stig Nielsen.
Ti testmaskiner
Norcar har fået sin første bestilling på den nye maskine, men serieproduktionen starter først næste år. Indtil da skal ti testmaskiner, der er ved at blive bygget, sikre, at eventuelle børnesygdomme ikke føres med over i serieproduktionen.
- Vores erfaring er, at vi ikke ændrer noget, når vi kommer til serieproduktionen, men selvfølgelig skal den gennemtestes, inden vi starter produktionen, siger Stig Nielsen.
Norcar filmede en af de første prøvekørsler med prototypen og lagde videoen på Facebook, hvor den på kort tid blev set 12.000 gange, og den interesse glæder Norcar sig selvsagt over.
- Tiden vil vise, om maskinen kan bære, men vi tror på den, siger Stig Nielsen.
Norcar blev etableret i Finland i 1968 og er i dag verdens ældste producent af maskiner til minkbranchen.