Abonnementsartikel

Med tæt på 6.000 årlige brande og flere end 80 dødsfald sidste år på grund af brand topper Danmark negativt statistikkerne sammenlignet med vores nordiske naboer.

Forud for december, der traditionelt er højsæson for brande, viser data fra Verisure Dansikring Directs alarmcentral, at alarmselskabet allerede flere end 4.000 gange i år har reageret på overvågede røgalarmer, der hvert år medvirker til at redde liv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vigtigste er, at du har en røgalarm - overvåget eller ej. siger direktør i Verisure Dansikring, Niels Chemnitz, og tilføjer:

- Alt for mange danske hjem har enten ingen røgalarmer eller har røgalarmer, der ikke fungerer ordentligt. Derfor har Nordisk Råd udpeget 1. december til fællesnordisk røgalarmdag, der skal øge bevidstheden om betydningen af ??røgalarmer.

Særligt danskerne opfordres til at kontrollere, om de har røgalarmer som virker. 20 procent af danskerne bor nemlig i boliger uden røgalarm, hvilket er et alarmerende stort antal.

83 mistede livet

Ifølge tal fra Nordstat (www.nordstat.net), som overvåger brandforekomster i hele Norden, blev der i 2014 registreret flere end 5.900 brande i Danmark, og i alt 83 mennesker mistede livet på grund af brand sidste år.

- Det er en meget alvorlig sag, og det handler om at redde liv. Vi opfordrer derfor på det kraftigste folk til at sørge for, at de har en røgalarm i hjemmet, og selv hvis de allerede har, skal de kontrollere, at de fungerer. Mange mennesker går rundt med en falsk tryghed, fordi deres røgalarmer ikke virker i praksis, understreger Niels Chemnitz.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Får mennesker og dyr ud i tide

- Når vi kigger på de virkelige livstruende situationer, hvor vi takket være overvågende alarmer får alarmeret brandvæsnet og får mennesker og dyr ud i tide, kommer vi op på mellem 5-10 gange om året, hvor vi redder liv. Og et kvalificeret bud for alle professionelle alarmvirksomheder i Danmark er, at vi tilsammen redder menneskeliv op til 20 gange årligt ved hjælp af overvågede røgalarmer. Dertil kommer alle de mange situationer vi sammen med vores kunder får stoppet i tide, inden de når at udvikle sig, siger han.

Når røgalarmerne skal installeres, anbefaler Niels Chemnitz, at der helst skal være en i hvert rum og mindst en på hver etage. Røgalarmerne skal placeres mindst 50 centimeter fra væggen.

Hvis røgalarmen er tilsluttet en alarmcentral, så kan alarmcentralen reagere i tilfælde af brand - herunder også kontakte brandvæsnet.

Ligeledes anbefaler Verisure Dansikring Direct en brandslukker, så man selv har mulighed for at slukke branden, inden den spreder sig. En spand vand er oftest ikke nok.