Abonnementsartikel

Grobund for vækst og udvikling i hele landet. Det har erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) netop bebudet i forbindelse med offentliggørelsen af regeringens nye plan "Vækst og udvikling i hele Danmark".

Planen glæder Landdistrikternes Fællesråd, som tæller 40 danske land- og yderkommuner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er imponerede over omfanget af regeringens vækstplan. Udover at det er en historisk stor plan, som rummer en lang række gode initiativer, der uden tvivl vil komme de danske landdistrikter til gode, så er vi helt overbeviste om, at den vil føre til, at vi får et Danmark i bedre balance, udtaler formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, på Landdistrikternes hjemmeside.

Liberalisere planloven

Planen, som blev præsenteret i Nørre Snede, indeholder ifølge Venstre langt over 100 initiativer som, hvis det alle bliver gennemført, vil øge velstanden med 2,5 milliarder kroner i de kommende år.

De mange initiativer falder inden for fem overordnede indsatsområder. Regeringen vil blandt andet forbedre rammerne for landbrugs- og fødevareerhvervet. Den vil have bedre vilkår for produktion og investeringer, og den vil liberalisere planloven samt give bedre lokale udviklingsmuligheder.

Alt dette er sød musik i ørene hos formanden for Landdistrikternes Fællesråd:

- Det tyder på, at regeringen har lyttet til os. De nævnte fokusområder passer som fod i hose med den fempunkts-plan, vi fremlagde tilbage i september. Det er vi meget tilfredse med, og det sender et tydeligt signal om, at erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen tager yderområdernes udfordringer alvorligt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sikre bredbåndsdækning

Helt konkret vil regeringen blandt andet afskaffe kystnærhedszonen, lempe andre væsentlige dele af planloven, sikre bredbåndsdækning i hele landet og bedre rammer for belåning i landdistrikterne. Også færgerne får en hjælpende hånd, ligesom landbruget og dets følgeerhverv, der fylder meget i landdistrikterne, bliver prioriteret højt.

- Selvfølgelig er der nogle elementer i planen, som vi gerne havde set udeladt, eksempelvis lempelsen af detailhandelsbestemmelsen, og andre igen som vi gerne havde set var kommet med, men overordnet set er det her et stort skridt i den rigtige retning, siger Steffen Damsgaard.