Abonnementsartikel

Sneen er ikke kun smuk, den kan så sandelig også være farlig - i hvert fald for havens planter. Det har mange haveejere måttet sande her i weekenden, hvor store mængder tung sne har mast buskene, flækket mange grene og væltet både hække og træer.

Ifølge Jesper Carl Corfitzen fra Haveselskabets Rådgivning behøver det dog ikke at være så slemt, som det umiddelbart ser ud. I mange tilfælde vil buske og hække rette sig op igen, når sneen fjernes. Blot grenene ikke er flækket eller knækket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Start med forsigtigt at børste sneen væk, der tynger planten ned. Pas på, at du ikke knækker flere grene eller ødelægger formen. Hvis der er tale om formklippede buske kan du binde dem op med opbindingssnor for at holde formen på planten samlet og på plads, lyder rådet fra Jesper Carl Corfitzen.

Hækken starter forfra

Hvis det ikke lykkes at få rejse en væltet hæk igen, råder Haveselskabet til, at man venter til det tidlige forår og klipper hækken helt tilbage til få centimeter over jorden, så den kan starte forfra.

Den behandling tåler de fleste almindelige hækplanter. For at redde buske og træer med flækkede eller knækkede grene, skal man klippe de beskadigede grene af helt nede ved grunden eller ned til en sidegren, og det kan man godt gøre på denne årstid.

Læs mere på Haveselskabets hjemmeside om, hvordan havens planter reddes efter sneskader.