Abonnementsartikel

Blandt mange redskaber og tilbehør til ATV finder man også den estiske skovvogn, Vahva Jussi, i sortimentet hos Rødkilde ATV.

Ifølge sælger Niels Egelund er skovvognen den bedst sælgende ATV-skovvogn i både Finland og Danmark, så kvaliteten er der ikke noget i vejen med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den er udstyret med hydraulik både til kran og til firehjulstrækket, siger Niels Egelund og peger på Robson-drevet mellem dækkene på bagakslen.

Det er en enkel måde at få træk på alle fire hjul, og konstruktionen drives af to oliemotorer, der fødes af en hydraulikpumpe på UTV'ens lad. Pumpen trækkes af en Honda benzinmotor. Der kan i øvrigt også fås et hydraulisk drevet spil til skovvognen.

Vognen har støttefødder, der klappes ud, og kranen rækker ud i en længde på 3.20 meter, hvor den løfter 200 kg. Helt indskudt løfter den 360 kg, og vognen kan som helhed laste op til 1.5 ton. Kloen for enden af kranen kan skiftes ud med en grab eller en saks - et jordbor kan også monteres.

Godt modtaget i Danmark

De estiske vogne er blevet godt modtaget på det danske marked, og ifølge indehaveren af Rødkilde ATV, Kim Rasmussen, er flere vogne gået til skovskolen i Nordsjælland samt til Naturstyrelsen.

- Men de bliver også brugt til ting, som jeg ikke havde forestillet mig. En er købt til at flytte ridebanespring, en anden bruges til at rense op i en å. Den sidstnævnte har fået forlænget kranarmen, og der er monteret en si i stedet for kloen. Endelig har Forsvaret anskaffet sig en til at samle ubemandede droner op med, fortæller Kim Rasmussen og tilføjer, at i Randers brugte kommunen skovvognen til at bygge shelter med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og blandt skoventreprenører er vognen populære til skånsom skovning. Udover at skåne skovbunden kommer entreprenørerne også hurtigt fra sted til sted, idet vognen let kan flyttes på en trailer med op til 80 kilometer i timen, siger han.