Abonnementsartikel

Halmpillernes popularitet som strøelse til heste, grise og køer er steget kraftigt i de senere år. Især hesteejere har set fordelen i at bruge halmpiller i stedet for andre konventionelle strøelser som almindelig halm, træpiller eller savsmuld.

Ifølge Henning Lorenzen fra Sydjysk Stoker A/S, som er en af Danmarks største forhandlere af halmpiller, suger halmpillerne op til fem gange deres egen vægt og ligger dermed langt over andre former for strøelse. Desuden binder halmpillerne ammoniak og støver ikke ved udlægning, hvilket der forbedrer staldmiljøet betydeligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange af vores kunder er glade for at have skiftet til halmpiller. Hesteejerne er især glad for at møddingen er minimeret, og at halmpillerne danner et blødt underlag i hesteboksen, siger Henning Lorenzen.

Ren hvedehalm

Halmpillerne fremstilles af ren hvedehalm. Under fremstillingsprocessen bliver halmpillerne formalet, varmebehandlet samt presset i piller og er derfor fri for svampesporer og bakterier.

Halmpillernes egenskaber gør dem også velegnet som strøelse til grise, da de ikke stopper i gyllekanaler og minimerer øre- og halebid.

Halmpillerne fås desuden også i knust form. Dette produkt anvendes typisk i kyllingehuse og til andre mindre dyr, da disse opsuger fugten endnu hurtigere fra gulvet.

Til etablering af en hesteboks på cirka 10 kvadratmeter skal der bruges cirka 200 kg halmpiller - efterfølgende bliver der typisk brugt cirka 120 kg pr måned, hvilket giver et årsforbrug på cirka 1.000 kg pr. hesteboks. jf