Abonnementsartikel

De voldsomme mængder nedbør, som vi er udsat for, stiller store krav til tagerenderne. Ifølge tagrendeproducenten Plastmo modtager et almindeligt tag på et enfamiliehus årligt omkring 100 ton nedbør, som gennem tagrenderne skal ledes ned i afløbssystemet.

Men ikke alle tagrender på danskernes huse kan klare de stigende mængder nedbør, som falder i disse år. Mange er gamle og utætte, eller de er for små. En utæt tagrende eller nedløbsrør kan forårsage stor skade på træværk og mure i form af fugt- og svampeangreb. Det kan betyde store økonomiske konsekvenser for husejerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skærpede krav

- I dag oplever mange husejere, at flere og flere forsikringsselskaber skærper kravene til at klimasikre boligen. Det betyder blandt andet, at husejerne skal sørge for, at tagrender og afløb er vedligeholdt, hvis eventuelle vandskader på huset skal dække, siger produktingeniør Niels Ambæk fra tagrendeproducenten Plastmo og opfordrer husejere at tjekke tagrenderne og afløbene.

Hos Plastmo er man klar til forandringerne i klimaet, idet virksomhedens tagrender er baseret på beregninger, som tager højde for de stigende mængder af nedbør, der forventes at falde helt frem til 2030.

Den rigtige størrelse

En del af løsningen er at vælge den rigtige størrelse tagrende. Hos Plastmo er det muligt at få tre forskellige størrelser, som passer til den bygning, man ønsker at lede vandet væk fra: En størrelse 10 tagrende kan monteres på mindre bygninger, som for eksempel fritidshuse. Størrelse 11 anvendes til traditionelle hustyper, mens størrelse 12 monteres på større parcelhuse, bygninger som udlejningsejendomme og lager- industrilokaler.

Når man skal vælge sin nye tagrende, får man det hurtige overblik på hjemmesiden www.plastmo.dk, hvor man finder en tagrendeberegner med vejledning til valg af materialer, så de passer til det klima, huset ligger i. Beregneren tager desuden højde for fremtidens stigende nedbør og hjælper dermed, når man kan vælge den rigtige tagrendestørrelse til sit hus, carport, skur med mere.

Det er også med beregneren man får en komplet liste over de materialer, man skal bruge til husets nye tagrender - lige til at tage med hen i byggemarkedet.