Abonnementsartikel

Nu er der en genvej til øget komfort og lavere energiforbrug. Uponor Smatrix er et nyt og fuldt integreret kontrolsystem til boliger med gulvvarme- og køleanlæg.

Systemet er ifølge Uponor "selvlærende" og intelligent med en dynamisk reguleringsteknologi, som hele tiden beregner og automatisk justerer den mængde af energi, der skal til for at sikre den bedste komfort i hvert enkelt rum. Det betyder, at der ikke længere er behov for manuel indregulering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når Smatrix kan regulere energiforbruget så præcist, er det fordi systemet konstant registrerer samtlige ændringer i temperaturerne. Både udenfor og i alle boligens rum, hvor der for eksempel kan være gratis varme fra solindfald, elektronik, belysning eller andet. Herefter finjusterer systemet energitilførslen, og resultatet er en behagelig, jævn gulvoverfladetemperatur.

Store besparelser

Besparelserne kan være på op til otte procent sammenlignet med en typisk on/off regulering, mens gevinsten kan være på helt op til 12-20 procent i forhold til andre systemer til klima- og varmestyring som for eksempel den kendte natsænkning, som rigtig mange boligejere har.

Smatrix består af et komplet sortiment af kontrolenheder, termostater, sensorer/følere og met og sender automatisk alarmbeskeder, hvis der sker hændelser, man skal handle på.

Større energiudnyttelse

Samtidig lettes installationen yderligere af, at der er færre eller slet ingen ledninger. Har man varmepumpe, vil et indbygget modul i Smatrix desuden forøge varmepumpens virkningsgrad og dermed give en større energiudnyttelse.

Komfortindstillingerne i systemet giver blandt andet mulighed for lune gulvoverflader, uafhængigt af varmebehovet, for eksempel i opholds- og baderum eller områder med klinker. Funktionen kan aktiveres i alle rum og forhindrer nedkøling af gulvet, hvis eks-empelvis brændeovn eller direkte sollys er med til at opvarme rummet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er man væk fra hjemmet i længere tid, kan det være en fordel at styre Smatrix med Uponors app til smartphone, U(at)home. Den overvåger samtidig systemet og sender automatisk alarmbeskeder, hvis der sker hændelser, man skal handle på.