Abonnementsartikel

Milde vinde blæser hen over vores decemberhaver, og det lune vejr giver små sjove oplevelser i blomsterbede og køkkenhave.

Ifølge den seneste udgave af havenyt.dk, der drives af Landsforeningen for Praktisk Økologi, er der god gang i køkkenhaven her i december.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kinesiske radiser med pink indre, gulerødder og bladbeder i gult, orange og rødt er det mest farverige lige nu i en ellers ret brun køkkenhave. I en mild vinter som i år kan man også høste nye broccoliskud og limegrønne romanescokål.

Og så er der selvfølgelig alt det vinterhårdføre som vinterporrer, vinterrosenkål, grønkål og palmekål. Måske er rodfrugterne blevet høstet, men i år har de det faktisk bedre i jorden. Så lad dem bare stå foreløbig. De skal selvfølgelig dækkes godt eller tages op, inden der kommer en rigtig frost, men lige nu er jorden stadig over fem grader varm.

I blomsterbedene kan man se vintergækkernes spidser stikke op gennem den våde, brune jord, og primula har store knopper og blomster, der dog slet ikke kommer i nærheden af de flotte primulablomster i forårsolen.

Det milde vejr giver os gode muligheder for at gå i haven og klargøre den til næste forår. Men det kniber måske med lysten, især her op imod jul, hvor der skal købes gaver, planlægges mad og pyntes op. Og lige netop i år er der ingen grund til at stresse med haven.

Meteorologerne lover os plusgrader hen over hele julen. Så havearbejdet kan fint vente til efter jul. Og det er faktisk også helt legalt bare at lade have være have, indtil solen og fuglestemmer vækker havelysten til live igen i januar eller februar.