Lige nu og i de næste måneder er det højsæson for hunde med fransk hjerteorm på dyreklinikker landet over. På Sjælland, hvor forekomsten er størst, er det for mange dyreklinikker blevet rutine at mistænke hostende hunde for at være syge af fransk hjerteorm.
Infektion med fransk hjerteorm resulterer i alvorlige hjerte- og lungeproblemer hos hundene, der kan dø af sygdommen, hvis den ikke behandles i tide. Ormen kan blive 10-14 millimeter og lever i de fleste af de snegle, der findes i Danmark.
Ifølge Bayer Animal Health er nogle hunde særligt udsatte for parasitten. Har man for eksempel en ung hund, bor i et højrisikoområde og lufter hunden uden snor, er der særlig god grunde til at snakke med sin dyrlæge om regelmæssig kontrol og forebyggende tiltag. Jagt- og sporhunde er også udsat for større risiko. Men i princippet kan hunde i alle aldre og racer blive syge af parasitten.
Snegle smitter
Hunde og ræve smittes med hjerteorm, når de nysgerrigt slikker på snegle eller kommer til at sluge dem. Det sker oftest i løbet af sommeren. Parasitterne kan forårsage stor skade, allerede inden hunden kan testes positiv for smitten. Symptomerne viser sig et par måneder efter smitten.
- Vi ser mange hunde med fransk hjerteorm. Det er især hunde, der hoster, og som ikke kan klare den samme mængde motion som tidligere, der præsenteres for os på dyreklinikken, fortæller dyrlæge Knud Dahlgaard, ejer af Dahlgaards Dyreklinik i Birkerød.
- Men symptomerne kan variere meget. Man skal holde øje med vedvarende hoste, træthed, pusten, mistrivsel, forandret adfærd eller røde pletter i øjnene eller på tandkødet, forklarer dyrlægen.
Bayer har oprettet en hjemmeside, www.hjertelungeorm.dk, hvor hundeejere kan få mere viden om de farlige parasitter.