Abonnementsartikel

Når jægere går på jagt med haglgevær, rammer de tilsyneladende oftere plet, og dermed lever færre dyr med hagl i kroppen. Det fremgår af rapporten "Anskydning af vildt", som Naturstyrelsen har fået udarbejdet hos DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet.

Styrelsen skriver i en pressemeddelelse, at den i mange år har haft fokus på at nedbringe antallet af såkaldte anskydninger af vildt, hvor dyr rammes, men kun såres. Kampagner målrettet jagt på gæs og senest strand- og havjagt viser sig nu at have haft en positiv effekt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

-Vi kan se, at antallet af blandt andet anskudte ederfugle og ræve er faldet støt og roligt, siden de første kampagner gik i gang i slutningen af 90'erne. Det er godt nyt, for så er det lykkedes at få flere jægere til ikke at tage chancer, men kun skyde når de kan ramme plet, siger biolog og vildtkonsulent Søren Egelund Rasmussen, Naturstyrelsen.

Færre gæs anskydes

Før anskydningskampagnerne blev sat i gang, blev syv kortnæbbede gæs anskudt for hver nedlagt kortnæbbet gås. I dag anskydes kun én gås for hver nedlagt gås. Der findes i dag hagl i en femtedel af den voksne bestand af kortnæbbet gås, men tallet er faldende.

I rapporten indgik for første gang også undersøgelser af anskydning af råvildt. Resultatet viste et så lavt antal anskudte rådyr, at DCE vurderer, at tallet næppe kan blive lavere. Rapporten bygger på undersøgelser af dyr, der indfanges levende og sættes fri igen, samt trafikdræbte dyr og dyr nedlagt ved riffeljagt.