I stedet for at smide juletræet ud kan det få en ny og nyttig funktion ved at dets grene kan bruges til beskytte havens planter mod frost, blæst og store temperaturudsving.
Ifølge havenyt .dk er det vigtigt, at de grangrene, man har dækket med, ikke blæser væk i en storm, så planten blottes, når den har allermest brug for læ. Eller blæsten tager i grenen og gør skade på den dækkede sarte plante. En god og effektiv måde at forankre grenene på er ved at stikke U-formede holdere af kraftig jerntråd ned i jorden omkring grenene.
Grangrene buer lidt, så når man vender dem med bagsiden opad, opstår der et lille hvælvet rum over planten.
Store udsving
Det drejer sig ikke kun om beskyttelse mod frost og blæst, men lige så meget mod forårssolen, som kan give meget store temperaturudsving i planterne inden for et døgn, når den først begynder at få magt i foråret. Ofte vil dage med stærk forårssol veksle med nætter med lave temperturer eller ligefrem nattefrost, hvilket kan give bladsvidninger. Særligt udsatte er disse planters nye skud, som kommer frem i det tidlige forår.
Generelt anbefaler Havenyt, at man satser på at dyrke planter i haven, som er robuste og kan tåle det danske klima med frost og sne kombineret med blæst. Det gør det hele mindre kompliceret.
Sarte planter skal beskyttes
Men falder man for mere sarte planter, er det vigtigt, at man får givet dem den nødvendige vinterbeskyttelse. Det kan være en god ide at have en liste over de planter, som skal dækkes, så man husker dem alle.
Man kan også drapere fiberdug rundt om sarte planter for at beskytte dem mod vinterklima og forårssolen, men det skæmmer havens udseende mere end grangrene.
På Havenyt.dk findes mere viden om, hvordan man kan skærme sine planter mod vinterkulden.