Abonnementsartikel

- Det tør nok snart. Eller også blæser det væk.

Sådan tænker nok mange om den sne, der lægger sig på taget af carporten. Men det er ikke hvert år, at problemet bare forsvinder af sig selv. I vintre med store snemængder kan sneen lægge sig lag på lag og stille og roligt omdannes til komprimeret sne, som kan blive nærmest chokerende tung. Faktisk så tung, at der er risiko for, at carporten kollapser. Og hvis det sker, er det slet ikke sikkert, at forsikringen dækker skaden for husejeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lyngsøe, der producerer stålcarporte, har beregnet, at komprimeret sne i en tykkelse på blot 40 centimeter kan veje over to ton på et areal svarende til taget på en almindelig carport. Det er de færreste carporte, der er konstrueret til at klare en vægt i den størrelsesordning.

Skaden skal forebygges

Brancheforeningen Forsikring & Pension oplyser, at en dækning af skaden er betinget af, at husejeren ikke har kunnet undgå skaden. Med andre ord påhviler det ejeren at forebygge skaden ved at fjerne noget af sneen i tide. Det er naturligvis altid en konkret vurdering, der afgør sagen, men husejeren er forsikringsmæssigt alt andet lige dårligere stillet, hvis sneen uhindret har kunnet udvikle sig til at veje flere ton.

Alle husejere bør derfor ifølge Lyngsøe sørge for at få fjernet sneen, inden den hober sig op og når at blive komprimeret. Med en stige og en blød kost vil man som regel kunne nå al sneen og få den fejet ned. Det er iøvrigt meget let og hurtigt at gøre, så længe der er tale om nysne.

Vægt afhænger af temperatur

Ifølge Lyngsøe vejer nysne mellem 20 og 100 gram pr. liter, afhængig af hvilken temperatur, det falder ved. Med tiden ?falder den sammen?, og komprimeret sne kan veje i nærheden af 400 gram per liter. Det betyder, at én kvadratmeter med 40 centimeters snetykkelse kan veje 160 kg. På et typisk carport-tag på 18 kvadratmeter løber det op i over to ton.

Lyngsøe har hovedkontor i Søften ved Århus, og alle virksomhedens carporte er fremstillet af varmgalvaniseret stål. Taget består af ekstra tykke termoplader -16 mm polycarbonat - og Lyngsøe giver som den eneste i Danmark hele 15 års garanti mod rustangreb på de varmgalvaniserede overflader på stålkonstruktionen og 15 års leverandørgaranti på tagpladerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

jf