Abonnementsartikel

Selv for en hund med stor pelspragt kan kuldegraderne blive for rå. Og for nogle af de mere afpillede racer starter kuldeproblemerne langt før frysepunktet. Hundens størrelse spiller også en rolle. Det skriver Idényt.

Grænsen for, hvad den enkelte hund kan tåle, kan således være svær at vurdere, og det gjaldt også for den amerikanske dyrlæge Kim Smyth - selv som fagperson kendte hun ikke til præcise tal.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det ændrede sig en vinterkold dag, hvor hun skulle aflevere sin søn i børnehaveklassen. Her fik hun øje på et kuldeskema, som lærererne på hendes søns skole benyttede sig af.Skemaet viste udendørstemperaturen med hensyntagen til den såkaldte windchill-factor. Med det i hånden kunne lærerne til alle tider vide, om det var for koldt at sende børnene ud.

Da hun kom hjem, tjekkede Kim Smyth forskningen. Hun fandt ud af, at Tufts University i Massachusetts havde lavet noget arbejde på området. Men resultaterne var ikke formidlet på en måde, så almindelige mennesker kunne forstå det. Det rådede hun bod på ved at lægge metoden fra skemaet i børnehaveklassen sammen universitets ets skema.

Kim Smyth opererer med tre typer af hunde: Små, mellemstore og store. Hendes kuldefaktor har fem trin, hvor 1 betyder ingen fare og 5 livsfare.

Derudover kan man selv lægge lidt til og fra, hvis det for eksempel er vådt vejr, eller hvis det er en nordlige race, der er vant til kulde.