Abonnementsartikel

Efter en årrække med stigende priser på minkskind ramte de danske minkavlere loftet i 2014, og et prisfald var derfor i sigte for 2015. Men sådan gik det ikke - prisfaldet udeblev, men til gengæld faldt priserne ved dette års første pelsdyrauktion med 14 procent i forhold til septemberauktionen 2015.

- 2016 bliver et vanskeligt år for minkavlerne. Vi skal finde balancen mellem udbud og efterspørgsel, siger Kopenhagen Furs kommunikationschef, Sander Jacobsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På trods af prisfaldet mener han, at de danske minkavlere i kraft af den andelsstruktur, som kendetegner avlernes organisation, vil klare sig bedre end de udenlandske konkurrenter.

- De danske minkavlerne opfatter hinanden mere som kollegaer end konkurrenter, og i foreningen Danske Minkavlere bruges der rigtig mange penge på at holde sygdomme som plasmacytose nede. Det betyder, at danske skind henter en væsentligt højere pris end de udenlandske konkurrenter. Ved at holde plasmacytosen ned indgår sygdommen heller ikke i produktionsbetingelserne i Danmark i modsætning til vores udenlandske konkurrenter, hvilket betyder, at danskernes dækningsbidrag bliver bedre, fortæller Sander Jacobsen.

Svag og stille start

Formanden for Kopenhagen Furs bestyrelse, Tage Pedersen, betegner i en pressemeddelelse starten på salgsæsonen 2016 svag og stille, men bedre end forventet. Han er forsigtig med at give et bud på prisudviklingen for resten af året:

- Efter januar-auktionen har vi solgt seks procent af de minkskind, som skal udbydes i 2016. Så derfor er det alt for tidligt at give en vurdering af salgssæsonen, siger han og tilføjer, at udbuddet af minkskind er for stort til den aktuelle efterspørgsel.

- Produktionen er faldet med 10 millioner minkskind det seneste år, men den skal længere ned, før der igen er ligevægt mellem udbud og efterspørgsel, lyder det fra Tage Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de seneste seks år er verdensproduktionen fordoblet, og den toppede i 2015 på 80 millioner. I 2016 udbydes 70 millioner minkskind.

Ifølge Kopenhagen Fur er Kina stadig et af hovedmarkederne, og pelssalget i detailleddet har været tilfredsstillende. I Rusland derimod er salget gået i stå, fordi den russiske økonomi går i gennem en svær tid med blandt andet faldende råvarepriser på olie og handelsembargo. Russiske forbrugere er ellers blandt de mest pelskøbende i hele verden.