Abonnementsartikel

Forsikringsselskabet Tryg tilbyder nu kunderne et unikt produkt, der skal mindske risikoen for indbrud.

Ved at påføre usynlig DNA-væske på hjemmets værdigenstande får tingene et usynligt stempel, der ved hjelp af et mikroskop kan afsløre, hvem ejermanden til de mærkede genstande er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et klistermærke til at sætte på hjemmets vinduer fortæller, at tingene er mærket med DNA, og det vil gøre hjemmet mindre interessant for tyve, da det vil være svært at sælge de mærkede tyvekoster. Ydermere kan tyven også se mærkningen med UV-lys.

DNA-væsken i hvert mærknings-kit er unik, og hver bruger af mærknings-kittet skal registrere sig i en international database med væskens unikke kode. Når politiet finder en genstand med præcis den DNA-kode, som brugeren er registreret under, ved man, hvor genstanden stammer fra.

Har man en særligt dyr cykel, anbefaler Tryg at bruge DNA-væsken her, idet dyre cykler er i høj kurs blandt cykeltyve.

Tryg har valgt at bruge produktet SelectaDNA, som er syntetisk, men kan analyseres ligesom menneskelig DNA. SelectaDNA indeholder såkaldte microdots (0,5-1 mm), der gør det muligt med blot et microskop at finde den unikke DNA-kode. Med DNA-koden kan politiet spore den ejer, der er registreret i databasen. Det kan ofte være nemmere for politiet end at lave en fuldstændig DNA analyse.

Hvis man vil sælge sine DNA-mærkede ting, overdrages ejerskabet i databasen, hvor DNA-koden er registreret. I databasen kan den enkelte bruger se sine egne registreringer, mens det danske politi har adgang til alle DNA-koderne.