Abonnementsartikel

Det er ikke kun skoventreprenørens daglige arbejde, som er påvirket af vejret. Også virksomhedens udvikling kan være mærket af vejret udvikling. Det mener i hvert fald Gert Alstrup Jensen, som driver Alstrup Skovservice ApS, der nu har 30 år på bagen.

- Jeg blev selvstændig i 1985. På det tidspunkt havde jeg i to år været ansat som skovarbejder hos Hedeselskabet, hvor jeg kørte skovmaskiner, fortæller han.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Efter springet til at blive selvstændig var det hovedsageligt Hedeselskabet, senere HedeDanmark, der benyttede ham som underentreprenør.

- I begyndelsen var det udelukkende skovning, jeg arbejdede med. Og i første omgang var det med maskiner fra Gremo, som på det tidspunkt var en dansk producent, forklarer Gert Alstrup Jensen.

Skelsættende dato

Livet med en enmands-virksomhed blev i 1999 taget op til revision. Og her spillede vejrguderne en helt central rolle. Den 3. december blev Danmark ramt af de kraftigste vinde i nyere tid, hvilket efterlod store arealer med væltet skov.

Det resulterede i, at Alstrup Skovservice ikke længere kun beskæftigede sig med skovning, men også udkørsel og handel med råtræ. Og i løbet af kort tid var Gert Alstrup Jensen ikke længere alene om opgaverne.

- I begyndelsen af år 2000 var vi to-tre mand, og sådan kørte det frem til omkring år 2005. Her havde vi igen en rimelig stor storm, lyder det fra skoventreprenøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stormen i 2005 resulterede således i endnu en udvidelse.

- Vi fik yderligere to udkørselsmaskiner, og vi udvidede med fire mand, fortæller han.

Den rette maskinpark

Stormen i 2005 efterlod omkring to års arbejde. Herefter begyndte Gert Alstrup Jensen at tænke nye veje, for at hold kadencen oppe.

- Vi begyndte på det tidspunkt at købe kombimaskiner, som både fældede og kørte ud. Det var for at være bedre gearet til at producere flis, hvor vi blandt andet så et potentiale i at fælde og flise læhegn, forklarer han. Derudover rettede virksomheden også opmærksomheden på pleje af naturarealer, som krævede specialiserede maskiner med et lavt marktryk.

I forbindelse med omlægning af amterne benyttede man i højere grad maskinkraft, og dermed opstod der opgaver til entreprenører med den rette maskinpark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mønster i udviklingen

De to kraftige efterårsstorme, som fandt sted for godt to år siden, gav endnu engang anledning til ekspansion i Alstrup Skovservice. Virksomheden udvikler sig i et klart mønster.

- Det er efter stormene, vi har ekspanderet. Stormene har betydet, at vi lige har købt den ekstra maskine, og har ansat den ekstra medarbejder, lyder det fra Gert Alstrup Jensen, der i dag er oppe på ni medarbejdere, udover ham selv og en kontordame.

Maskinparkens udvidelse har betydet, at Alstrup Skovservice med årene har udviklet sig til at være en særdeles alsidig skoventreprenør. Arbejdsområderne sikrer, at der altid er opgaver for virksomheden at tage sig til, uanset vejr og årstid.

Egen udvikling af redskaber

Selvom flisproduktionen fylder mest i arbejdsgangen hos Alstrup Skovservice, er der stort set ikke den ting, som virksomhedens maskiner ikke kan løse.

Sammen med Fasterholt Maskinfabrik har virksomheden udviklet et par redskaber til nyplantning, som lever op til de behov, de oplever. Her er for eksempel tale om en opriller, der forbereder jorden de steder, der skal plantes manuelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den er udviklet med et rulleskær forrest, bagved den sidder en grubber, og til sidst sidder der to tallerkner, der renser planterillen. Vi har også udviklet en skovplantemaskine. Den har et klippehjul, der klipper trærødder på op til 20 centimeter. Den laver samtidigt en planterille, og så sidder der en person bagerst på maskinen og planter, fortæller Gert Alstrup Jensen og tilføjer, at de maskiner, der er på markedet, efterlader for store planteriller.

Optimalt niveau

Alstrup Skovservice arbejder fortsat som underentreprenør for HedeDanmark samt Naturstyrelsen, men har derudover selv en masse kunder.

- Vi arbejder mest her i Midt- og Vestjylland, men efterhånden får vi også flere og flere opgaver længere sydpå og også lidt nordpå, fortæller Gert Alstrup Jensen.

Gert Alstrup Jensen har også en klar holdning til, hvordan virksomhedens udvikling vil tage sig ud i løbet af de kommende år.

- Jeg har sagt før, at nu skal vi ikke værre større, og så er vi alligevel vokset lidt. Men jeg synes, at vi nu har nået et niveau, der er optimalt. Vi har en ambition om at være brede. Det er vi nu, og vi har altid noget at lave.