Abonnementsartikel

Miljø- og Fødevareministeriet har forbudt rottegift i det åbne land og strammet op på brugen af gift i permanente sikringsordninger. Teknologiske og grønne løsninger vinder derfor med stor fart indpas i landbruget og fødevareproduktionen.

På Nutrifair viser det danske ekspertfirma inden for intelligent skadedyrsbekæmpelse,WiseCon A/S, sammen med skadedyrsbekæmpelsesvirksomheden Anticimex intelligente sikringsløsninger både udvendig, indvendig og i kloakker med forbedret overvågning og sikkerhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge markedschef Per Sørensen hos WiseCon, så er det især de store fødevare- og landbrugsproduktioner, der går forrest i udviklingen og implementeringen af nye produkter, hvor overvågning er et vigtigt parameter, fordi man kan optimere indsatsen ud fra meldinger, der uafbrudt opdateres.

Kræver store ressourcer

- Bekæmpelse og sikring af bygninger med gift kræver store ressourcer, fordi det hele tiden skal tilses. Med fremtidige teknologiske løsninger, hvor monitorering, overvågning og bekæmpelse er en integreret del af løsningen, kan vi langt mere effektivt sikre bygninger både indendørs og udendørs, fordi vi hele tiden kan følge udviklingen, forklarer Per Sørensen.

Miljøstyrelsen har præciseret, at man ikke må lægge gift ud, før der er observeret rotter i modsætning til tidligere, hvor man forebyggende har haft det liggende i giftstationerne. Samtidig skal man starte med den mildeste gifttype, når bekæmpelsen indledes.

- Udviklingen hen imod teknologiske og intelligente bekæmpelsesløsninger går meget stærkt. Det sker parallelt med, at giften langsomt er på vej til at blive udfaset i Danmark og resten af Europa. Når man for få år siden eksempelvis skulle sikre produktionsvirksomheder, så var den eneste mulighed at sætte giftstationer op. I dag bruger de professionelle bekæmpere typisk en intelligent fælde integreret med sensorer, der både dræber og overvåger skadedyrenes færden, forklarer Per Sørensen.

360 graders bekæmpelse

Per Sørensen peger blandt andet på den sidste nye sikringsløsning Wise-I, som er en intelligent fælde integreret med sensorer som både afliver skadedyrene og overvåger deres færden 24 timer i døgnet. Systemet imødekommer blandt andet fødevarebranchens høje krav til registrering og dokumentation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Wise-I konceptet er en videreudvikling af WiseCons to første intelligente rottefælder: Den verdenspatenterede intelligente rottefælde, WiseTrap, der dræber rotter i kloakkerne med spyd samt overfladefælden WiseBox, der dræber rotter med strøm.

- Med Wise-I har vi nu en komplet 360 graders bekæmpelses- og overvågningsportefølje i kloakkerne, på overfladen og inde i bygninger. Og hele paletten er integreret med vores WisePlan overvågningssystem, der sikrer overblik, historik og et præcist dokumentationsgrundlag, siger Per Sørensen.

Nutrifair 2016 afholdes i Messe C i Fredericia og åbner i morgen onsdag den 20. januar klokken 9 og slutter torsdag dem 21. januar klokken 17.