Abonnementsartikel

Man starter med en Honda ATV med en bredde på 120 centimeter, og efter godt 80 arbejdstimer på værkstedet hos Horsens Maskiner står man med et ombygget multiværktøj, der nærmest er så alsidigt som en schweizerkniv, når den manøvrer rundt i en juletræskultur.

Det er kort fortalt historien om Horsens Maskiners succes med ombyggede ATV'er - noget man har gjort på stedet de seneste ti år. ATV'en er 80 centimeter bred, når den har været i hænderne på Horsens Maskiner, og den er desuden monteret med frontlift og afskærmet frontsprøjte.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

To funktioner

- Den afskærmede sprøjte har to funktioner. Først og fremmest løfter den grenene, så der er plads til maskinen mellem rækkerne, og derudover sprøjter den ind under træerne, og det giver en mere effektiv arbejdsgang i forhold til andre sprøjtemaskiner, siger Jakob Nielsen, der er produktchef for ATV'er hos Horsens Maskiner.

Jakob Nielsen startede med at ombygge ATV'er til juletræskulturer for 20 år siden, og de seneste ti år har han altså udført det arbejde for Horsens Maskiner.

Større kapacitet

En af fordelene ved at bruge en ombygget ATV som sprøjtemaskine i en juletræskultur er, at maskinen kan holde en højere gennemsnitsfart end mere traditionelle rækkegående sprøjtemaskiner.

- Vi har en gennemsnitshastighed på omkring ti kilometer i timen, hvor mange traditionelle rækkegående sprøjtemaskiner ofte ligger omkring fem kilometer i timen. Det betyder, at vi har den dobbelte kapacitet, siger Jakob Nielsen.

Han påpeger også, at det ikke kun er den ekstra kapacitet, der gør en ATV til et godt valg til juletræskulturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man sidder på en maskine, der er fuldt affjedret, og som er rar at køre på. Når man kører mellem træerne, kan det være svært at koncentrere sig om andet end at køre, så derfor er hele sprøjtesystemet også computerstyret, forklarer Jakob Nielsen.

Der er elektrisk styring på dyserne på sprøjten, som man kender det fra sektionskontrol på konventionelle sprøjter, og det giver en meget nøjagtig dosering samt et start/stop uden forsinkelse. Maskinen kan desuden monteres med ekstern sprøjtebom, og Jakob Nielsen fortæller, at nogle kunder vælger at drive hele deres juletræskultur med denne maskine.

Sprøjter nedefra og op

Sprøjtedyserne på frontsprøjten sidder 10-15 centimeter over jorden, og det giver nogle fordele i forhold til andre sprøjtemaskiner.

- Hvis der er et lag græs, som dækker det ukrudt, man vil sprøjte, skal man bruge meget væske, hvis man sprøjter oppefra og ned. Vi sprøjter nedefra og op, og derfor ligger vi sjældent over 100 liter væske pr. hektar, forklarer Jakob Nielsen.

I løbet af de seneste ti år har Horsens Maskiner solgt omkring 150 af de ombyggede ATV'er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har gennem årene udviklet maskinerne løbende, og derfor kan vi tilbyde alle former for redskaber, som man har brug for i sin juletræskultur. Den kan også gøde, og der kan monteres bundklipper, rotorklipper og slagleklipper. Det er virkelig en totalløsning, siger Jakob Nielsen og oplyser, at maskinen ikke kun er solgt i Danmark, men også kører i syv andre europæiske lande.