Abonnementsartikel

Skal man virkelig fælde sine træer i haven for at undgå, at træerne skygger for jordvarmeslangerne? Det fremgik ellers af en artikel i årets første nummer af Fritidsmarkedet, og en læser har reageret på artiklen "Bliv klogere på jordvarme og varmepumper".

Og spørgsmålet om hvorvidt solens indstråling har nogen større indflydelse på jordtemperaturen i en meters dybde, lod vi på Fritidsmarkedet gå videre til både Energitjenesten og GEUS, som er en dansk uafhængig forsknings- og konsulentinstitution indenfor miljøgeologi (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rødderne ødelægger slangerne

Energitjenesten har ingen klare tal, der kan svare på spørgsmålet, men skriver i en mail, at solen har indflydelse på jordtemperaturen i en meters dybde "? i perioden fra september til november, men resten af året er det væsketransporten i undergrunden, der afgør effektiviteten. Det vigtigste er, at træernes rødder ødelægger slangerne?."

Geofysikeren Ingelise Møller Balling ved GEUS beklager overfor Fritidsmarkedet, at hun ikke kan give et konkret svar på spørgsmålet men skriver, at hun ved at sammenstille jordtemperaturer fra målinger i borehuller og DMI's lufttemperaturer har fundet indikationer på, at temperaturen lige under terræn og i 25 meters dybde på et skyggefuld sted er lavere end i åbent land med en solrig placering.

Selv om svaret på spørgsmålet ikke er helt klart, må man alligevel kunne gå ud fra, at skygge bør undgås der, hvor jordvarmeslangerne befinder sig.