Abonnementsartikel

Mange har de seneste måneder kunne mærke konsekvensen af de langvarige og kraftige nedbørsmængder, som har ramt landet. Nu advarer Kloakmestrenes TV-inspektion om, at de store mængder vand kan have medført skader på klo-akinstallationerne og givet bedre levevilkår for rotterne.

- Vi kan alle se, hvilke skader de store nedbørsmængder og efterfølgende oversvømmelser har skabt landet over, hvor veje og huse har stået under vand, og mange af disse har taget stor skade. Men ingen ved om der er sket skade på afløbssystemerne under jorden, siger formanden for Kloakmestrenes TV-inspektion, Søren Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ekstremt pres

- Afløbsinstallationerne har været udsat for et ekstremt pres og har været belastet til det yderste. Det burde umiddelbart ikke give problemer for nyere vedligeholdte kloaksystemer, men de mange ældre og slidte installationer kan have taget alvorligt skade, fortsætter han.

De ældre kloakker er især i fare for at bukke under, når vandmasserne bliver så voldsomme, at jorden omkring dem bliver opblødt. Det gør nemlig risikoen for erosion og sætningsskader større, men selv hvis rørene skulle holde stand, er problemerne ikke nødvendigvis ude af verden.

- Selvom mange rotter vil drukne eller blive presset ud af kloakkerne i forbindelse med den kraftige regn, ved vi, at de lynhurtigt vender tilbage og måske endda til en endnu bedre "bolig" end tidligere, siger Søren Christensen,

- Mange bekymrer sig først om kloakinstallationen, når afløbet er stoppet til, men det kan være for sent, hvis rotterne allerede er kommet ind og måske har ødelagt gulvkonstruktionen. Derfor er det en god idé at få tjekket boligens kloakker af professionelle og certificerede fagfolk. Især hvis ejendommens kloakinstallation er af ældre dato, siger han.

Høj kvalitet

Kloakmestrenes TV-Inspektion er en kontrolordning, der er stiftet med henblik på at skabe en høj og ensartet kvalitet af TV-inspektion af afløbsledninger inden for det kloakautoriserede område.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kloakmestrenes TV-Inspektion er dannet af og drives i samarbejde mellem de tre største foreninger på kloakområdet i Danmark. Det drejer sig om Danske Kloakmestre, Danske Maskinstationer og Entreprenører samt Dansk Byggeris Kloaksektion.