Abonnementsartikel

Skiferien står for døren, og mange familier gør klar til at køre på skiferie. Men hvad med bilen - er den også klar til turen rundt i Europa, og er der styr på dækreglerne i de forskellige lande?

Dækfabrikanten Bridgestone har udarbejdet en side, hvor de forskellige ski-landes krav til dæk er beskrevet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Norge

I Norge er det således den enkelte bilist - og dermed også udenlandske turister - der skal sikre sig, at bilen kan køre i vintervejr. Det betyder i praksis, at der kræves vinterdæk, når vejret tilsiger det, eller at der som minimum medbringes et sæt snekæder. Pigdæk og snekæder er tilladt fra 1/11 - mandag efter påske. Vinterdæk skal have minimum tre millimeter mønster.

Sverige og Tyskland

Når turen går til Sverige er det påbudt at anvende vinterdæk i perioden 1/12 - 31/3, når vejret tilsiger det. Pigdæk og snekæder er tilladt fra 1/10 - 15/4, hvis der er sne og is på vejen. Vinterdæk skal have minimum tre millimeter mønster.

Tyskerne kræver, at køretøjet skal være tilpasset vejrforholdene, herunder en efter forholdene egnet dækmontering. Vintervejr kræver således dæk med M+S mærkning og minimum fire millimeter mønster. Hvis vinterdækkene bærer en bærer en lavere hastighedskode end bilens tophastighed, skal der i førerens synsfelt anbringes en mærkat, der angiver dækkenes maksimale hastighed.

Schweiz og Østrig

I Schweiz er pigdæk tilladt i perioden 1/11 - 30/4, dog ikke på motor- og motortrafikveje og ved visse tunneler. Med pigdæk er makshastigheden 80 km/t, og bilen skal bære mærkat med pigdæksymbol.

Pigdæk er tilladt i Østrig fra oktober - maj, men perioden kan forlænges, hvis vejret tilsiger det. Vinterdæk, snekæder eller pigdæk er nødvendige ved kørsel i bjergområder i vinterperioden. Vinterdæk er obligatorisk fra 1/11 - 15/4 hvis der er sne og is på vejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frankrig og Italien

Der er ingen særlige krav om vinterdæk i Frankrig. Snekæder må kun bruges, når der er sne/is og kan være påbudt ved skiltning. Pigdæk er tilladt fra lørdagen inden 1/11 til sidste søndag i marts. Makshastighed er 90 km/t. Der skal klistres et pigdæksymbol bag på bilen.

I Italien er pigdæk tilladt i perioden 15/11 - 15/3, men snekæder og pigdæk kan blive påbudt i bjergene. Vinterdæk og snekæder er påbudt i Val d'Aosta 15/10 - 30/4, men perioden kan forlænges, når vejret tilsiger det. jf