Abonnementsartikel

Klimaet i Danmark er allerede påvirket af de globale klimaforandringer, og det ses blandt andet ved øget nedbør, varmere vintre samt kraftigere storme. I skovene kan påvirkninger ses på både en øget mængde stormfaldne træer og i skovbunden, som er langt mere blød.

På længere sigt kan konsekvenserne blive store for de klimafølsomme træer, der har en lang produktionstid. For eksempel er nåletræerne følsomme overfor storme og nedbør, mens rødgran er følsomme overfor temperaturstigninger. Det oplyser skoventreprenøren Brdr. Willemoes i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under skoventreprenørernes arbejde i skovene anvendes stadig kraftigere og tungere maskiner for at opretholde effektiviteten. I kombination med den øgede mængde nedbør kan denne udvikling være for hård ved skovbunden. Derfor søger skoventreprenørerne maskiner, der både lever op til behovet om effektivitet og kan være skånsomme ved skovbunden.

Raptor skåner skovbunden

Dette løste Brdr. Willemoes Skovservice ved at investere i Danmarks første Raptor 300. Nu udfører firmaet grenknusning med en bælteknuser, som kan komme frem i et meget kuperet terræn og som samtidig er skånsom ved skovbunden på grund af et lavt marktryk. Raptor 300 har nemlig et mindre marktryk end det, skovarbejderens fodspor efterlader sig i skovbunden.

- Vi har nu kørt med Raptor 300 siden september 2015, og vi er meget tilfredse med den måde, vi nu kan løse opgaver på i meget kuperede områder og stadig passe på skovbunden, fortæller medejer Bjørn Willemoes.

Big Foot

Et alternativ til bælter på maskinerne er at skifte til meget brede dæk, som også kaldes Big Foot. Hos Brdr Willemoes Skovservice har man valgt at montere 940 millimeter brede dæk på HSM208 flisfrakørselsmaskinen for at afhjælpe udfordringen med skovbunden. Med disse Big Foot dæk fylder dækkene næsten en tredjedel af maskinens totale bredde, og et langt lavere marktryk opnås.

- Vi kan kun forvente at klimaændringerne også på længere sigt vil give svært fremkommelige skovområder, og vi er nødt til at ruste vores maskiner til at kunne håndtere dette. Derfor er vi nødt til at tænke mere i alternative løsninger, og forventer at dette kan være en af løsningerne, der skal anvendes fremadrettet, siger Bjørn Willemoes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

jf