Abonnementsartikel

I køkkenhavesammenhæng kaldes foråret ofte noget i retning af "Det sultne mellemrum", hvor vintergrøntsagerne er ved at være sluppet op, men hvor man først i juni - juli kan begynde at høste for alvor.

Havenyt.dk skriver i den forbindelse, at hvis man forkultiverer afgrøder som spinat, pluksalat og orientalske bladgrøntsager, og planter dem ud under plast eller glas, kan man begynde at høste af dem i maj eller måske lidt før. Hvis de samme afgrøder sås på blivestedet, og ikke dækkes, skal man typisk vente til midten af maj, før man kan begynde at høste lidt blade.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i en mild marts, og i april og maj er der faktisk mange muligheder for at høste til salatskålen, hvis man har de rette grøntsager. Disse grøntsager er i stor udstrækning flerårige bladgrøntsager, samt vilde planter. Nogle kan endda plukkes i milde vintre.

Unge blade bedst til salat

Syre er en flerårig bladgrøntsag. Den indeholder oxalsyre ligesom blandt andet spinat, bladbede og rabarber. Syrebladene har en citronagtig smag, så det er sjældent nødvendigt at bruge citronsaft eller eddike i en salat, hvori der indgår syre. Det er de unge blade, der er bedst til salat. Ældre blade tilberedes i varme retter, ligesom spinat.

Man kan være heldig, at planteskolen har syreplanter i krydderurteafdelingen, eller at store supermarkeder har en af dem som krydderurt i potte.

Men ellers sås frøene om foråret. Det er en god idé at fjerne planternes blomsterstængler, da blomstringen svækker bladproduktionen, og de selvsår meget. Planterne deles gerne hvert 3.-4. år.

Skvalderkål kan spises

En af de vilde planter, som alle haveejere kender, men ikke alle er lige begejstrede for, er skvalderkål. De unge blande blade kan spises i en blandet salat. De har en smag, der minder om bladselleri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skvalderkål kan faktisk købes på planteskolen. Men så er det i en hvidbroget udgave, der hedder "Variegata". Den skulle være mindre aggressiv i væksten, men den skal nok ikke slippes løs hvor som helst. Skvalderkålens ældre blade er bedst til varme retter.

Rucola til pizzaen

Vild rucola har en dejlig stærk krydret smag, som mange sætter pris på. Den kan indgå i salat og kommes på for eksempel pizza eller pasta. I det tidlige forår skyder bladene frem i rosetter. Senere skyder blomsterstænglerne i vejret.

Bladene på blomsterstænglerne smager lige så fint, og blomsterne er også gode i salater. Man kan plukke af den fra tidlig forår til sen efterår eller længere.

Læs mere om salat i foråret på hjemmesiden , som drives af landsforeningen Praktisk Økologi.