Abonnementsartikel

Blå og gul er de farver, der går igen overalt på skovgrejet fra den svenske maskinfabrik Vreten, så farvevalget er måske ganske naturligt, og den danske importør fremhæver da også, at maskinerne laves på den anden side af Øresund.

- Der er virkelig tale om svensk kvalitet. Det hele er lavet i Sverige, så det er ikke bare et Kina-produkt, der er sat sammen, forklarer Henrik Bergholdt, der er daglig leder hos KSM Maskinservice, der har importen af Vreten i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

KSM Maskinservice fik importen af maskinerne op til Langesø Messen i 2015, men selve Vreten-mærket har en noget længere historie.

Gammelt mærke

- Vreten er et gammelt mærke, der har eksisteret i Sverige og Norge i over 100 år. De har en virkelig god erfaring på området, og generelt er svenskerne jo store inden for skovdrift, siger Henrik Bergholdt:

- Samtidig har vi direkte kontakt til fabrikken i Sverige, så problemerne bliver hurtigt løst, hvis de opstår, tilføjer han og forklarer, at et af de Vreten-produkter, som KSM Maskinservice har størst succes med, er træklipperen Cut 18, der kan skære stammer op til 18 centimeter ved et tryk på 180 bar.

- Det smarte ved Cut 18 er, at der ikke er automatisk udløsning af hovedet. Det vil sige, at den holder fast om træet, når den har klippet det, så du kan placere det i en bunke, siger Henrik Bergholdt.

- Du kan også starte med at klippe toppen af træet først og klippe det ned i etager. Samtidig kan du klippe grene, der hænger ud over vand, uden de falder i, fortsætter han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan bruges på alle gravemaskiner

Cut 18 kan åbnes op til 700 millimeter og vejer 165 kg. Den kan monteres på stort set samtlige gravemaskiner.

- Fra fabrikken bygger de den efter hvilken gravemaskine, den skal monteres på, og den kan anvendes på alle størrelser af gravemaskiner, siger Henrik Bergholdt og fortæller, at træklipperen er særligt populær blandt maskinstationer og landmænd.

Vreten gør sig også i skovvogne, hvor vognene V700 og Vreten 1000 er populære hos KSM Maskinservice.

- Vi har solgt ni skovvogne i løbet af det seneste år. Vretens vogne er enkle og stærke. De er lavet i en fornuftig kvalitet, der er god til prisen, siger Henrik Bergholdt.

Kræver kun 100 heste

Selvom vognene fås med en egenvægt fra 900 til 1400 kg, kræver det ikke et væld af hestekræfter foran.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er kun et krav om 100 hestekræfter i traktoren, så de kræver faktisk ikke det store, siger Henrik Bergholdt.

Flere af Vretens vogne kan leveres med radiostyring, og det er noget, der er populært hos kunderne.

- Radiostyringen gør vognene meget nemme at montere. Man skal blot have to slanger ind i traktoren, og så kan man styre kranen fra en distance op til 60 meter. Det betyder, at man bliver meget fleksibel, når man arbejder i skoven, siger Henrik Bergholdt.

Udover skovvogne og træklippere laver svenske Vreten også redskaber såsom stengrebe, dumpervogne og vejhøvle.